Hälsa

Michael MarmotStatussyndromet. Hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden404 sidor. Natur och Kultur 2006. www.nok.seISBN 91-27-11192-x

4 augusti 2006

Hellre rik och frisk än fattig och sjuk. Bakom det gamla (?) ordstävet finns en hel del sanning, visar Michael Marmot i den här boken. Författaren är professor i epidemiologi och därutöver bland annat ordförande i who:s globala kommission om hälsans sociala bestämningsfaktorer.

Gener, livsstil och god tillgång till sjukvård är viktigt för att en människa ska må bra. Men det finns andra faktorer som kanske är ännu viktigare för ens välbefinnande. Undersökningen om hälsan hos Oscarvinnare och hos dem som aldrig fick någon Oscar är lika talande som anekdotisk. Men det finns andra studier, till exempel om hälsan och välbefinnandet hos tjänstemän i Whitehall, den brittiska motsvarigheten till vårt Rosenbad, som lägger vetenskaplig grund till författarens påstående att relativ position i arbetslivet är en viktig faktor i människors livsbetingelser. För efterskriften svarar Töres Theorell, professor vid Karolinska institutet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida