Halv framgång för de tidigare Siriusanställda

Halv framgång för de tidigare Siriusanställda
Efter lång väntan får ambulanssjuksköterskorna tillbaka semesterdagar. Arkivbild: Helena Mirsch

Ambulanssjuksköterskorna får tillbaka hälften av sin förlorade semesterskuld efter Sirius konkurs. Pengarna kommer från den nya arbetsgivaren Falck.

5 november 2013

När Sirius Humanun ambulans gick i konkurs i mars 2012 förlorade de omkring 300 anställda sin sparade semester och övertid. Eftersom verksamheten ofta varit pressad sommartid, och många sjuksköterskor ställt upp och haft korta semestrar, så hade många ovanligt mycket sparad semester, för vissa trotjänare runt 40 dagar.

Den rättsliga processen där konkursförvaltaren stämde huvudbolaget Sirius Humanum på 7,5 miljoner kronor är nu avslutad. Konkursförvaltarens ståndpunkt var att styrelsen i Sirius Humanum var densamma som för Sirius ambulansföretag och därför borde inte ambulansföretaget fört över pengar till huvudbolaget de sista 10 dagarna innan konkursen. Nu har huvudförhandlingen avbrutits och en förlikning träffats. Men i pengarna konkursförvaltaren lyckades få tillbaka till konkursboet finns inget att hämta för de tidigare anställda.

– Det blir ingen utdelning till arbetstagare eller lönegarantibiten. Och ni kan tyvärr inte få reda på vad förlikningen består i. Det som återstår är nu att avsluta konkursen och ersätta prioriterade fordringsägare, som banker och pensionsföretag, säger konkursförvaltaren Leif Ljungholm.

Vårdförbundet lyckades

Det har gått desto bättre för Vårdförbundet i dess förhandlingar med ambulanssjuksköterskornas nya arbetsgivare Falck. Förhandlingarna har pågått i ett år och nu är det klart att sjuksköterskorna får behålla 50 procent av sina sparade semesterdagar, men förlorar all insparad komptid.

– Det är en halv framgång, vi ville få ut mer, säger Monica Mejborn, ombudsman på Vårdförbundet.

Vårdförbundet har under processen hävdat att det var en verksamhetsövergång där Falck tog över efter Sirius ambulans. Då följde alla delar med, även skulder till personalen.

De sparade semesterdagarna kommer att föras tillbaka till sjuksköterskorna under hösten fram till årsskiftet. Detta gäller även för de som inte är medlemmar, samt för Kommunals medlemmar.

Fick fyra ambulanser

Även Region Skåne stämde Sirius Humanum på 14 miljoner eftersom de betalat för ambulansverksamheten i förskott. Nu är en förlikning klar även där.

– Vi får tillbaka 1 miljon kronor. Dessutom får vi överta fyra ambulanser värda 1,6 miljoner kronor. Ambulanserna är ett välkommet tillskott. Även om vi skulle vunnit i domstol så saknar bolaget pengar att betala, säger Louise Strand, inköpschef i Region Skåne.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida