Intervju

Han vill förmedla hopp till andra med bipolär sjukdom

Han vill förmedla hopp till andra med bipolär sjukdom
Henrik Wahlström har skrivit den bok han själv hade velat läsa när han fick diagnosen bipolär sjukdom för 16 år sedan. Foto: Gabriel Liljevall.

Henrik Wahlström höll tyst om sin bipolära sjukdom i 12 år. När han väl kom ut möttes han av kärlek och respekt. Nu har hans Instagramkonto över 170 000 följare och han är aktuell med en överlevnadshandbok för personer som lever med diagnosen.

På Instagram blandar regissören och föreläsaren Henrik Wahlström högt och lågt. Trams varvas med seriösa samtal om psykisk ohälsa. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom vill han förmedla kunskap och hopp till andra i samma situation.

Hur är det att leva med bipolär sjukdom?

– Det kan vara väldigt olika för olika personer. Alla får inte manier, utan kan leva med så kallad hypomani som ger mildare symtom. Andra kan ha blandskov med uppvarvade känslor och samtidig depression. Jag brukar beskriva det som att cykla nedför en backe utan bromsar en fin försommardag. Förföriskt, absolut, men den väntade kraschen blir hårdare ju högre fart man har. Att lära sig hantera de ständiga upp-och nedgångarna i måendet kräver mycket av den som är sjuk.

Vad har varit viktigast för dig för att hantera sjukdomen?

– Det kan finnas uppoffringar man måste göra, men mitt huvudbudskap är att det finns hopp. För mig har mina nära och kära har varit helt avgörande för att jag ska fungera. De perioder jag bott själv har det varit mycket svårare. Nu har jag mediciner som jag troligen kommer att behöva ta resten av livet, men rutiner är minst lika viktigt. Jag måste gå och lägga mig före midnatt, får inte hoppa över någon måltid och har slutat med alkohol. Det tråkiga med den här sjukdomen är att man måste göra saker man inte har lust med, som att sova när man är pigg och äta fast man inte är hungrig.

Du har också skapat en särskild symbol för öppenhet kring psykisk ohälsa, Upp-och-nerhjärtat. Hur kom det sig?

– För de som vill komma ut med sin könsidentitet finns Prideflaggan som visar var man har allierade någonstans. Den visar vilka platser som är ”safezones”, och vilka personer som är öppna. En liknande symbol hade jag behövt när jag gick runt och teg om min diagnos. Jag har lånat Schrödingers smiley av en glad och ledsen samtidigt och lät ett barn rita den inuti ett hjärta. Nu ser jag den allt oftare i vården och ute i samhället och flera av mina följare har tatuerat in den. Pengarna jag får in från försäljningen går oavkortat till föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa och som jag också är ambassadör för.

Vad är dina upplevelser av vården i samband med att du varit sjuk?

– Jag har väldigt goda erfarenheter av vården, men många av mina följare vittnar om negativa upplevelser. Jag menar att vården som helhet fungerar bra och att det finns experter som kan ge god hjälp inom specialistpsykiatrin, men de räcker inte till alla. Vårdyrket behöver få högre status så att fler söker sig till det.

Har du några tips till omgivningen kring hur de kan stötta personer med bipolär sjukdom?

Bokomslag Upp och ner. En överlevnadshandbok för bipolär sjukdom av Henrik Wahlström
Henrik Wahlström har skrivit boken tillsammans med psykiatriker Katrin Skogsberg Wirén. Bild: Bonnier Fakta.

– När man går uppåt kan man må väldigt bra och känna sig som den som är friskast i rummet. I det läget kan det vara svårt att ha sjukdomsinsikt. Prata med din anhöriga när hen är frisk och fråga vilka tidiga tecken som du ska vara uppmärksam på. Verkar personen stressad? Sover mindre? Pratar snabbare? Ibland kan det hjälpa att man kommer överens om vilka regler man ska ha, till exempel att få ta telefonen eller betalkorten. Jag har jobbat mycket med mig själv och kan se mina tidiga tecken. Det är därför jag lever så bra i dag. Men jag vill inte alltid se det, för när det sker känns det ju bara som jag har flyt.

Varför ville du skriva den här boken?

– Sjukdomen kan vara svår att upptäcka, men att få en diagnos är livsavgörande. Risken för suicid är kraftigt förhöjd för personer med bipolär sjukdom. Mitt huvudbudskap är att det finns hopp om ett bra liv trots sjukdomen. Det är inte lätt, men det är värt det. Jag hoppas att den här boken kan hjälpa dem som precis har fått diagnosen, man behöver få något med sig när man skickas ut i världen igen. Det är den överlevnadshandbok som jag själv hade velat läsa när det hände mig. Det är också ett sätt att ge tillbaka för all den kärlek och respekt jag har fått sedan jag själv kom ut.

Artikeln har uppdaterats med en rättelse kring vad Upp-och nerhjärtat symboliserar.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida