Röntgen

Handledning i par gav snabbskjuts in i rollen

Handledning i par gav snabbskjuts in i rollen
Peer learning - att sjuksköterskestudenter lär av varandra - har inte varit så vanligt inom radiologi. Röntgensjuksköterskan och huvudhandledaren Anna Kaminska hoppas det blir ändring på det. Foto: Getty Images.

Anna Kaminska trodde inte att peer learning var något för den som pluggar till röntgensjuksköterska. Men genom att lära av varandra har studenterna utvecklats mer än någonsin — och själv har hon börjat forska i ämnet.

Röntgensjuksköterskan Anna Kaminska har varit huvudhandledare på radiologi på Östra sjukhuset sedan 2018. Ungefär samtidigt började hon intressera sig för handledningsmetoden peer learning, alltså att studenter går i par och lär av varandra under sin praktik i vården.

— Min första tanke var att detta inte kommer att fungera på röntgen, men när jag kollade djupare på det började jag tänka om, säger hon.

Anna Kaminska är röntgensjuksköterska och huvudhandledare på Östra sjukhusets radiologi. Foto: Privat

Efter att hon talat med chefer och övriga handledare kunde de göra en testperiod med fyra studenter på nio veckors praktik.

— Vi märkte väldigt snabbt att studenterna trivdes med att inte behöva ha sin handledare bakom ryggen hela tiden. De var självständiga efter någon vecka och kom in i rollen fort, säger Anna Kaminska.

Lyckad premiär

En lyckad premiär alltså — med några små undantag. Genom att utvärdera kunde handledargruppen snabbt se vilka förändringar de måste göra.

— Vi hade gjort misstaget att para ihop två studenter som var sambos — men studenterna klarade det jättebra. Dessutom kan ju studenter, även om de går samma termin på röntgensjuksköterskeprogrammet, ha helt olika kunskapsnivåer. Det är svårt inte minst för den som ligger högst i nivå, som inte kommer att utvecklas. Det måste man ta hänsyn till och därför är det viktigt att träffa dem först.

”Det är synd att peer learning är så okänt på röntgen – jag skulle vilja att fler vågade testa.”

Anna Kaminska, röntgensjuksköterska

Skillnaderna i kunskapsnivå gick dock att avhjälpa genom att stoppa peer learningen ett par dagar och låta studenterna gå med handledare. Annars är det introduktionsveckan som är mest arbetstung för handledarna, säger Anna Kaminska.

— Det är mycket att gå igenom kring maskiner, system och vad vi gör med patienterna. Sedan när de kommer in i rollen är vår uppgift att ge feedback och följa vad de gör.

Okänt på röntgen

Och trots den inledande tveksamheten tycker hon i dag att peer learning passar bra som handledningsmetod just på röntgenavdelningen.

— Vi jobbar ju ofta två och två, en röntgensjuksköterska som sköter maskinen och en som är inne hos patienten. Det är synd att peer learning är så okänt på röntgen — jag skulle vilja att fler vågade testa.

Visserligen finns mycket forskning kring metoden i vården, men när det gäller röntgenavdelningar saknades tidigare erfarenheter att ta del av, säger Anna Kaminska. Nu har hon dock själv, tillsammans med en kollega, skrivit en magisteruppsats i ämnet.

— De flesta studenter uppger att de utvecklas mycket, och är nöjda med att få göra saker själva i stället för att bara stå bredvid och titta på.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida