sommar 2020

Här får alla tre veckors sommarsemester

Här får alla tre veckors sommarsemester
För många av de anställda på Universitetssjukhuset i Örebro blir det bara tre veckors sommarsemester i år. Foto: Region Örebro.

För att klara covidvården har Region Örebro beslutat att alla som arbetar vårdnära bara får tre veckors ledighet i sommar. Den fjärde veckan flyttas till hösten och betalas med 15 000 kronor extra.

– Det är bra att vi får en rejäl ersättning för att vi skjuter upp en vecka, men vi känner nog alla att vi skulle behöva mer än tre veckors semester. Egentligen skulle jag behöva vara ledig hela sommaren för att återhämta mig.

Det säger Carolina Ekblad som i vanliga fall arbetar som anestesisjuksköterska men nu är utlånad till covid-iva på Universitetssjukhuset i Örebro.

När Vårdfokus når henne sent på eftermiddagen har hon precis avslutat ännu ett arbetspass och sitter på cykeln för att hämta barnen på förskolan.

– Vi vet ju att det här bara kommer att fortsätta, man ser liksom inget slut på det. Jag försöker ta en vecka i taget och inte tänka för långt framåt.

”Minst dåligt”

Både för vården och för de anställda vore det naturligtvis mycket bättre om alla kunde få den sommarsemester som varit inplanerad sedan länge, anser Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro.

– Men eftersom vi måste bemanna omkring 60 extra covidvårdplatser och 20 extra iva-platser kunde vi ganska snabbt se att det inte var möjligt att ge alla fyra veckors sommarsemester. Därför bad vi våra chefer att planera in tre veckor och skjuta på den fjärde veckan till september eller senare. Vi tycker att det var det minst dåliga alternativet, säger Jonas Claesson.

Som kompensation för den flyttade veckan får man 15 000 kronor.

– Allt eftersom sommarläget klarnar kommer man kanske också att kunna lägga ut fyra veckor i vissa verksamheter. Men det blir sena besked om det och därför får man behålla extrapengarna även om det till slut blir fyra veckors sommarsemester, förklarar Jonas Claesson.

Ville ha frivillighet

Vårdförbundet var inte enig med arbetsgivarna i semesterförhandlingarna.

– Vi anser att våra medlemmar har större behov än någonsin av att få fyra veckors sammanhängande semester. Det har varit en tuff situation redan innan pandemin. Vissa orkar verkligen inte och behöver sin ledighet för att inte krascha och gå in i väggen. Vår ingång var därför att arbetsgivaren skulle erbjuda något riktigt bra för de som frivilligt erbjöd sig att flytta semestern, säger Ulrika Hedelind, vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Örebro.

Hon har förståelse för att semesterpusslet är extra svårt i år, men tycker det var fel väg att gå att dra ner till tre veckor för alla – och är inte nöjd med att enskilda inte alltid har fått möjligheter att påverka vilka veckor de skulle få behålla.

– De som hör av sig till oss är ledsna över att de inte har blivit tillfrågade om vilken vecka som skulle tas bort. Det förekommer också att man har flyttat hela semesterperioden framåt eller bakåt.

Svårt få ut sparad vecka

Ulrika Hedelind är också orolig för att det ska bli svårt att få ut den fjärde veckan under hösten.

– De som har sparat semesterveckor tidigare har haft svårt att få ledigt när verksamheten drar igång under hösten, så vårt krav är att den fjärde veckan ska godkännas i samband med att man får sin huvudsemester beviljad, säger hon.

Carolina Ekblad är en av många på USÖ som känner att de skulle behöva mer än tre veckors semester i sommar.

Sjuksköterskan Carolina Ekblad hoppas att hon får den vecka som hon har önskat sig, i slutet på oktober/början på november.

– Man behöver ha något att se fram emot och planera för, säger hon.

Svårt bemanna i höst

Enligt Jonas Claesson är målsättningen och instruktionen till cheferna att den fjärde veckan ska beviljas i samband med beskedet om sommarsemestern.

– Sen kan förstås inte alla få höstlovsveckan, men vi räknar med att under september kommer vi att ha fortsatt sommarläge i vården med många ledigheter, säger han.

Tycker du att det här är en bra lösning?

– Att det är bra är det nog ingen som tycker, men vi såg inga andra alternativ för att klara covidvården. Jag förstår att många är arga och besvikna, men vi har försökt kommunicera att det här är det minst dåliga. Från ledningens sida skulle vi naturligtvis önska att så många som möjligt fick sin semester på sommaren. Det finns bara baksidor med att inte lägga ut sommarsemester och slår tillbaka genom att det blir svårt att bemanna i höst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida