Spärrade studenter

Här får de chans att plugga på arbetstid: ”Superkul och generöst”

Här får de chans att plugga på arbetstid: ”Superkul och generöst”
Sjuksköterskestudenten Olivia Järnede jobbar tillfälligt som vårdbiträde på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Privat.

Sex timmars jobb och två timmars plugg – på betald arbetstid. Så förbereder sig sju av de spärrade sjuksköterskestudenterna vid Linköpings universitet inför den nya tentan i januari. ”Det är superkul och generöst. Jag har aldrig hört talas om ett liknande initiativ”, säger studenten Olivia Järnede.

Sjuksköterskestudenten Olivia Järnede har tidigare berättat i Vårdfokus om hur halva klassen spärrats från utbildningen på grund av underkända examinationer i anatomi och fysiologi. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i media och debatterats på nätet.

Studenterna tvingades ta uppehåll och förlorar studiemedel en hel termin, vilket orsakat både oro och ilska.

Men nu har Universitetssjukhuset i Linköping kommit till undsättning genom att erbjuda timanställning som vårdbiträde och möjlighet att studera på arbetstid. Sju sjuksköterskestudenter har nappat och bildat en studiegrupp som träffas minst tio timmar i veckan.

– Vi jobbar från kvart i sju till halv ett och efter det har vi möjlighet att plugga i ett konferensrum som cheferna bokat fram till kvart över tre. Det finns alltid folk att fråga om vi behöver hjälp, berättar Olivia Järnede.

Tappade kontakten med kursarna

Själv började hon arbeta som chaufför på en budfirma när hon plötsligt stod utan sysselsättning och inkomst i augusti. Då tappade hon snabbt kontakten med både vården och medstudenterna.

– Så det här är superkul. Jag har aldrig hört talas om något liknande initiativ.

Studenterna är fördelade på tre olika avdelningar: mava, gava och njurmedicin. När Vårdfokus ringer upp har Olivia Järnede precis hjälpt två patienter med morgonrutinerna. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att servera mat, bistå med hygien och kontrollera blodtryck.

– Om inte vi hade varit här så hade två undersköterskor utfört de arbetsuppgifterna. Jag blir två extra armar, en resurs som avlastar ordinarie personal.

Förutom värdefull pluggtid tillsammans med kurskamraterna innebär anställningen arbetslivserfarenhet och möjlighet att lära sig mer om sjuksköterskeyrket.

– Jag tittar mycket på vad sjuksköterskorna gör och ber att få följa med och se olika moment, som att dosera medicin, dokumentera och sätta nålar av olika slag. Det är kul att se hur många ansvarsområden de har här. Det ger mersmak och håller kunskaperna färska.

Vill rekrytera

Flertalet av studenternas nya kollegor på sjukhuset är nyutexaminerade sjuksköterskor från Linköpings universitet. Men det behövs fler, och för arbetsgivaren är det viktigt att bidra till ett större antal yrkesverksamma i regionen. Det berättar Niklas Hilding, centrumchef för närsjukvården i centrala Östergötland och en av initiativtagarna, i en intervju med Östgöta Correspondenten:

– Regionen måste hitta nya sätt att rekrytera personal och skapa en relation med studenterna. Det här känns roligt och helt rätt. Ska vi klara framtidens utmaningar vad gäller personalbrist så behöver vi prova nya saker. Det här handlar om sju individer, det är en väldigt liten kostnad för oss. Vi prövar det här nu, så får vi utvärdera sedan, säger han till tidningen.

Olivia Järnede tycker att det är en generös och smart lösning.

– Det är personalbrist överallt och de vill såklart att vi ska söka både sommarvikariat som undersköterskor under utbildningen och tjänster som sjuksköterskor efter examen. Jag har fått jättebra insyn i mava, som jag inte hade förut.

Känns det som att ni får bättre förutsättningar att klara tentan i januari tack vare det här?

– Ja, det betyder jättemycket. Själv hade jag inte ingått i en liknande studiegrupp om jag varit kvar på mitt gamla jobb som budbilsförare. Vi har konstaterat att vi gjorde vårt bästa på senaste tentan, men funderat mycket på vad vi kunde gjort annorlunda. Alla vill komma i gång och plugga igen så fort som möjligt.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida