Kompetensutveckling

Här får iva-studenter specialistlön redan under utbildningen

Här får iva-studenter specialistlön redan under utbildningen
Iva-sjuksköterskan Elin Johansson glädjer sig åt att få nya kollegor, som nappat på erbjudandet. Bild: Privat

I år var det inga sökande till platserna på iva-utbildningen med bibehållen sjuksköterskelön. Därför höjer nu Region Kronoberg budet och erbjuder specialistlön redan från start. Bakgrunden är stora svårigheter att rekrytera och en kommande sommarkris när intensiven på Ljungby lasarett inte kan hålla sina vårdplatser öppna på plats.

Region Kronoberg har ett stort behov av intensivvårdssjuksköterskor på sjukhusen i Växjö och Ljungby. De senaste åren har iva-avdelningarna inte kunnat rekrytera i samma takt som deras sjuksköterskor gått i pension, eller slutat av andra skäl.

Därför görs nu en helt ny satsning. Fem sjuksköterskor anställs på utbildningstjänster med ingångslön för iva-sjuksköterskor redan från start i utbildningen. Det har blivit en succé. Plötsligt har regionen fått ett gäng sökande som är sugna på att studera. Platserna kan även komma att utökas.

– Gensvaret är mycket bra och vi fyller platserna med råge. Vi rekryterar för fullt. I dag har jag haft två intervjuer. De sökande arbetar exempelvis på vårdavdelning, och då blir det en betydande lönehöjning vid studiestarten, säger Annica Grimsdal, avdelningschef på intensiven på Ljungby lasarett.

Arbetat på iva i åtta år

Där jobbar iva-sjuksköterskan Elin Johansson sedan åtta år. Hon är glad åt att regionen satsar extra på att utbilda nya kollegor.

– Jag blev upprymd när jag fick se annonsen. Jag tror att många ser det som en supermöjlighet att ta sig vidare. De sista åren har det inte räckt att få behålla sin sjuksköterskelön under utbildningen för att välja att läsa till iva-sjuksköterska här. Men nu verkar folk ha fått upp ögonen för vår specialitet och sökt. Vi är jätteglada att några nya kollegor kommer hit om ett år, säger Elin Johansson.

Hon hoppas att andra regioner som har stort behov av intensivvårdssjuksköterskor ska följa Kronobergs initiativ.

– Det är spännande och intressant att vara iva-sjuksköterska. Mig lockade det att ta hand om en patient, på ett avancerat sätt. Det är bra att gilla att arbeta med akuta situationer och snabba förändringar hos patienten. Vi får vara med om livsavgörande ögonblick, och även vårda patienter en längre tid. Det är berikande, säger Elin Johansson.

”Vi behövde tänka nytt”

I Ljungby sker rekryteringen av intensivvårdssjuksköterskor nästan uteslutande från de som nyutbildas vid Linnéuniversitetet. Annica Grimsdal säger att det är ovanligt att någon söker sig till dem från andra regioner.

– Det kan jag säga händer i så fall vart tionde år. Vi måste satsa på dem som vill vidareutbilda sig här. När vi inte hade några sökande till utbildningsplatserna slog vi våra kloka huvuden ihop med sjukhusledningen. Vi behövde tänka nytt, säger Annica Grimsdal.

Sedan 2009 får sjuksköterskor i Region Kronoberg studera vidare med lön. Erbjudandet har genom åren utvecklats, och idag är det utbildningstjänster med bibehållen lön som fortfarande gäller för inriktningarna operation och anestesi. Det var just iva-vidareutbildningen som saknade sökande och satsningen på specialistlön gäller den inriktningen.

Fick ny ansökningstid

Egentligen gick ansökningstiden ut i mitten på april. Men regionen har bokade platser för sina utbildningstjänster och rekryteringen kan pågå tills mitten på maj. Alla sökande måste uppfylla samma meritkrav för utbildningen.

Men de nya iva-studenterna kan inte lösa sommarens kris. Trots att klinikledningen har försökt hitta lösningar sedan årsskiftet finns inte tillräckligt med personal för att kunna hålla sina iva-platser öppna i Ljungby under semesterperioden i sommar. Regionens iva-platser kommer finnas i Växjö.

Annica Grimsdal tycker att det är bra att satsningar gjorts från politikernas håll på specialistsjuksköterskor, och även specifikt på iva. På intensiven har de till exempel ett nattindex som innebär att den som jobbar en natt med 10 timmar, får betalt för 14 timmar. Dessutom har iva-sjuksköterskorna bonus på ob-tillägget, så varje ob-timme är värd 150 procent.

– Men vi har ändå inte kunnat locka sjuksköterskor till utbildningen och hit till intensiven tidigare. Samtidigt som ovanligt många gick i pension under pandemin.

Vårdförbundet viss se heltids-AST

Anna Seiborg Kidell är ordförande i Vårdförbundets avdelning i Kronoberg. Vårdförbundet driver sedan många år frågan om att sjuksköterskor i hela landet ska kunna vidareutbilda sig till specialister med bibehållen lön och med kollektivavtal, så kallade akademisk specialisttjänstgöring, AST.

Anna Seiborg Kidell tycker att det är oklart hur många AST-platser som Region Kronoberg finansierar just nu. De studenter som har AST-avtal läser på halvfart. Men hon skulle gärna se att heltidsstudier och extern rekrytering blev möjliga.

– Jag har ingen information. Vi har ställt frågan om hur många utbildningstjänster som finns och i vilka former, men tyvärr inte fått tydliga svar. Men jag blir väldigt glad att höra om den nya satsningen, och att de fyller platserna på iva-utbildningen. Behovet av iva-sjuksköterskor är mycket stort, säger Anna Seiborg Kidell.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida