Lön och avtal 2019

Här närmar sig löneökningarna 3000 i månaden

Här närmar sig löneökningarna 3000 i månaden
Lönepåslaget sporrar, säger en sjuksköterska till Vårdfokus. Foto: Mostphotos

I Nybro kommun har en grupp erfarna sjuksköterskor fått lönepåslag på flera tusen kronor i månaden. På Vårdförbundet i Kalmar finns det hopp om att satsningen på särskilt yrkesskickliga ska slå igenom i hela länet.

Många tvivlar på att särskilt yrkesskickliga verkligen kommer att få de kraftiga löneförhöjningar som Vårdförbundet har satt som mål med det nya löneavtalet, HÖK 19. Men i Kalmar verkar man vara på god väg.

Vill vara anonym

– Jag blev glad. I år fick jag ett lönepåslag på 2 700 kronor i månaden. Det hade jag inte räknat med eftersom jag även förra året fick upp lönen rejält. Nu känner jag att jag har lite att leva upp till. Jag blir helt klart sporrad.

Det säger en av de sjuksköterskor i Nybro kommun som enligt arbetsgivaren räknas som särskilt yrkesskicklig. Hon har varit sjuksköterska i 33 år och har sedan 2008 arbetat inom kommunens hemsjukvård.

Hon vill dock inte att vi skriver ut hennes namn.

– Det uppstår lätt avundsjuka och irritation när löner jämförs, säger hon som svar på varför hon vill vara anonym.

Med på noterna

Att kraftigt höja de särskilt yrkesskickligas löner och att öka lönespridningen är två av de viktigaste målen med det nya centrala avtalet, HÖK 19, som tecknades i maj och nu håller på att förverkligas genom nya lokala avtal runt om i landet.

Vårdförbundets mål är att cirka 25 procent av medlemmarna ska bedömas som särskilt yrkesskickliga och ha fått upp sin lön med cirka 10 000 kronor under den treåriga avtalsperioden, vilket blir 3 333 kronor per år.

Vårdförbundet i Kalmar har inte lyckats få med arbetsgivarna på att nämna några konkreta siffror i de lokala avtalen. Men i verkligheten verkar de ändå vara med på att satsa på de särskilt yrkesskickliga.

Tina Matscheko. Foto: Privat

– Vi har exempelvis haft en jättebra dialog med arbetsgivarparten och enhetschefen i Nybro kommun. De har faktiskt låtit några av lönesatsningarna sticka ut rejält. Det handlar om medarbetare som de anser är särskilt yrkesskickliga och som är väldigt viktiga för verksamheten, säger Tina Matscheko, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Kalmar.

I Nybro arbetar cirka 45 sjuksköterskor. Av dessa har sex stycken fått ett lönepåslag på mellan 2 000 och 3 000 kronor i år. Uttryckt i procent motsvarar det en genomsnittlig höjning med 7,2 procent.

Totalt har lönerna för samtliga sjuksköterskor i Nybro ökat med 3,5 procent. Det kan jämföras med det så kallade ”märket” för kollektivavtalen inom industrin som i år ligger på drygt 2 procent.

Vårdförbundets delmål

Det finns också kommuner i Kalmarregionen som i år ser ut att nå hela vägen fram till Vårdförbundets delmål, med löneökningar på 3 333 kronor.

Preliminära siffror för Borgholms kommun visar exempelvis att flera sjuksköterskor av totalt ett trettiotal verkar få sin lön höjd med 3 300 kronor. Om det verkligen blir så visar sig dock först i samband med lönerevisionen i nästa vecka.

Michelle Dobos Sandell. Foto: Ulf Huett

Hur resultatet blir i regionen och övriga kommuner visar sig senare i höst. Men Michelle Dobos Sandell, förbundsombudsman på Vårdförbundet i Kalmar, är hoppfull.

– Vi har varit jättetydliga med att yrka på 10 000 på tre år. Arbetsgivarna här i Kalmar har varit med på banan, inte bara i Nybro och Borgholm utan i alla kommuner och även i regionen. De håller med om att den här satsningen behövs. Däremot har de inte lovat oss det eller velat binda sig vid några siffror i de lokala avtalen, säger hon.

Med den nya lönen tjänar den sjuksköterska som vi pratat med i Nybro 40 100 kronor i månaden.

– Jag är stolt och glad över att äntligen efter alla dessa år värderas även lönemässigt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida