riskgrupp

Här slipper gravida jobba med patienter

Här slipper gravida jobba med patienter
I Region Örebro är huvudregeln att gravid vårdpersonal i vecka 20-36 ska omplaceras till uppgifter utan patientkontakt. Arkivbild: Getty Images.

I storstadsregionerna jobbar många gravida patientnära i vården, trots att de är riskgrupp. I andra regioner, som Halland och Örebro, omplaceras de flesta till smittspårning eller administrativa uppgifter. Men en del stängs av och får graviditetspenning, vilket innebär ett rejält inkomsttapp.

I februari klassade Socialstyrelsen gravida i vecka 20-36 som riskgrupp då studier visar på en kraftigt förhöjd risk för prematur födsel efter covidinfektion.

Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning så fort det blir känt att en anställd är gravid, och den ska förnyas inför vecka 20. Riskerna för smitta ska undanröjas, det kan bland annat handla om hemarbete eller omplacering. I sista hand kan den gravida förbjudas att arbeta, och har då rätt till graviditetspenning fram till elva dagar före beräknad förlossning.

I storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland har många sjukhus fattat beslut om att gravid personal ska fortsätta jobba med patienter. Skyddsutrustning och rutiner för bland annat provtagning anses garantera säkerheten. Det har lett till en del tuffa fackliga strider. På Sahlgrenska Östra sjukhuset i Göteborg fick Vårdförbundets skyddsombud igenom ett förbud hos Arbetsmiljöverket, men regionen har nu överklagat till Förvaltningsrätten.

Omplaceras till smittspårning

Flera andra regioner, bland annat Halland och Örebro, utgår från försiktighetsprincipen och omplacerar i första hand gravid vårdpersonal.

— Arbetsgivaren tar det här på stort allvar, vi har ett bra samarbete. Den senaste tiden har många flyttat till smittspårningen, en del har fått administrativa uppgifter. Jag har inte hört om någon som tvingats arbeta med patienter, säger Rósa Ólafsdóttir, styrelseledamot och huvudskyddsombud i Vårdförbundet avdelning Örebro.

Svårt skydda personal i riskgrupp

Hon tycker att alla regioner borde utgå ifrån försiktighetsprincipen, särskilt med tanke på vad forskningen visar. Vårdfokus har tidigare berättat att sjuksköterskor och annan vårdpersonal har en fördubblad risk för att drabbas av svår covid jämfört med övriga befolkningen, och att viruset högst troligt är luftburet.

Rósa Ólafsdóttir
Rósa Ólafsdóttir.

Att många bland Vårdförbundets medlemmar blivit sjuka i covid tror Rósa Ólafsdóttir inte beror på bristande kunskap hos personalen.

— Det handlar snarare om otillräcklig skyddsutrustning och att arbetsgivare inte har tagit fasta på försiktighetsprincipen. Dessutom är det svårt att hinna testa alla patienter i en akut verksamhet, en del måste snabbt in. Det säger sig själv att det är svårt att skydda riskgrupper i den miljön, därför bör man ta det säkraste alternativet och omplacera, säger Rósa Ólafsdóttir.

Ett kännbart inkomstbortfall

Även de gravida som inte känner oro tas bort från patientnära arbete, eftersom Region Örebro bedömt att det inte är säkert i nuläget. I undantagsfall går det inte att hitta alternativa uppgifter och den gravida stängs då av från arbetet. Rósa Ólafsdóttir berättar att en del är nöjda med det, eftersom de är väldigt oroliga för att arbeta. Andra blir upprörda, eftersom det innebär ett rejält inkomsttapp.

— Det är väldigt orättvist. Andra riskgrupper får sjukpenning, gravida får graviditetspenning som är på en lägre ersättningsnivå. För många blir det tusentals kronor mindre i månaden, ett kännbart inkomsttapp. Jag förstår inte varför regeringen gjort skillnad på riskgrupper på det sättet, det förvärrar en redan bristande jämställdhet mellan män och kvinnor, säger Rósa Ólafsdóttir.

Ville få snabb lösning på plats

I ett mejl till Vårdfokus svarar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi:

”Regeringens prioritering har varit att snabbt se till att gravida kvinnor får rätt till ersättning. När Socialstyrelsen meddelade att det finns en särskild risk för gravida så har vi tittat på vilken förmån som kan användas och konstaterade att graviditetspenningen som redan finns på plats kan användas av den här gruppen under förutsättningen att man uppfyller lagens krav.  Det är en fördel för att snabbt kunna betala ut ersättningen till den här gruppen att denna förmån redan är inarbetad för arbetsgivare och Försäkringskassan.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida