Förlossningsvård

Här slopar de partogrammet

Här slopar de partogrammet
Annika Fedder är barnmorska på Linköpings universitetssjukhus, Foto: Privat.

Till hösten kommer flera kliniker i landet att frångå det inarbetade partogrammet och testa ett nytt verktyg för att följa hur en förlossning fortskrider. ”Vi måste sluta piska ut bebisarna”, säger barnmorskan Annika Fedder som redan är i gång med förberedelserna i Linköping.

För två år sedan lanserade WHO ett nytt verktyg för att följa en hur en förlossning fortskrider, Labour care guide. Nyare forskning har visat att partogrammet, som används i dag och utvecklades på 1950-talet, har brister när det gäller att identifiera normal och onormal förlossningsprogress. Det kan leda till att förlossningsvården blir alltför medikaliserad med för många interventioner.

Nu ska Labour care guide testas i Sverige och det kommer att göras inom ramen för en nationell studie, Picrino, som utgår från Linköpings universitetssjukhus. Studien kommer bland annat att undersöka om det nya verktyget kan leda till förbättrad neonatalt utfall, färre interventioner och förbättrade förlossningsupplevelser.

Snällare förlopp

Barnmorskan Annika Fedder sitter med i den lokala styrgruppen för studien tillsammans med bland andra professor Marie Blomberg. Annika Fedder har höga förväntningar på den nya metoden.

– Det här är en förändring som förlossningsvården behöver. LCG kan hjälpa oss att få en mindre medikaliserad vård – något som både kvinnor och barnmorskor efterfrågar – eftersom den inte samma krav på att kvinnan ska öppna sig inom en viss tid. Det blir ett snällare förlopp då fler kvinnor får föda i sin egen takt, säger Annika Fedder.

Guiden innehåller bland annat en ny definition av när kvinnan är i aktiv fas av förlossningen. förlossningen och nya riktlinjer kring när interventioner bör sättas in. Till exempel har kvinnan sex timmar på sig att öppna sig från fem centimeter till sex centimeter innan interventioner sätts in i jämförelse till en timme i nuvarande partogrammet. 

– Vi kommer inte att slippa interventioner helt, men det blir en mindre medikaliserad vård. Mer ”hands off” för oss barnmorskor och även för läkarna. Det behövs eftersom vi vet att varje intervention kan potentiellt leda till skador hos kvinnan och barnet, säger Annika Fedder.

Stärker barnmorskekompetensen

Till skillnad från partogrammet innehåller LCG även omvårdnadsåtgärder. Det blir tydligare att se hur mamman mår, till exempel om hon har ätit, kräkts eller har behov av smärtlindring. Annika Fedder tror att det kommer att stärka barnmorskekompetensen och främja det normala födandet.

­– Genom att köpa kvinnorna tid ger vi också dem makten och kontrollen över förlossningen. Som barnmorska gör det mig väldigt lycklig att få arbeta så. Vi måste sluta piska ut bebisarna, säger Annika Fedder.

Styrgruppen arbetar just nu med alla förberedelser inför studien. Guiden ska översättas till svenska, digitaliseras och ett 170 sidor långt dokument från WHO ska gås igenom och säkerställas så att varje sökord i guiden är evidensbaserat.

Inbjudan att delta i Picorinostudien har gått ut till landets alla förlossningskliniker.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida