Hårt tryck på iva i Jönköping

Hårt tryck på iva i Jönköping
Eva Berglund, specialistsjuksköterska inom intensivvård, tillsammans med kollegan Isabelle Andersson, operationssjuksköterska. Foto: Maria Tullebo

Hela Sverige pratar om att coronapandemin kan vara på väg in i en tredje våg. Samtidigt kämpar Jönköping med fullbelagda iva-platser. "Jag ser ingen ljusning", säger Eva Berglund, specialistsjuksköterska inom intensivvården.

I två månader har covid-iva-platserna på sjukhusen i Region Jönköping varit så gott som fullbelagda. Under veckan har regionen haft fler covidpatietenter i behov av intensivvård än någonsin tidigare under hela pandemin. 21 personer. Samtidigt är de vanliga iva-platserna fullbelagda.

– Jag ser ingen ljusning. I helgen när jag jobbade var det 14 patienter här på iva i Jönköping. En till är på ingång nu. Det är väldigt ansträngt. Och vi ska klara det med samma personal, säger Eva Berglund som är specialistsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Krislägesavtalet fortsätter gälla

Under onsdagen fick personalen veta att de kommer att fortsätta gå på krislägesavtalet i mars. I nuläget är det endast Region Jönköping och Region Stockholm som fortfarande har krislägesavtalet aktiverat.

Det här innebär krislägesavtalet

  • Krislägesavtalet mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och de fackliga organisationerna ger arbetsgivaren större flexibilitet att använda personalen, som i gengäld får bättre betalt.
  • Avtalet innebär att arbetstiden höjs till 48 timmar i veckan, det är även möjligt för arbetsgivaren att beordra nödfallsövertid samt att låna in och ut personal för att kunna flytta resurser efter behov.
  • Som kompensation betalas en särskild ersättning på 120 procent av ordinarie lön för alla arbetade timmar. De som arbetar får alltså 220 procent av sin vanliga lön per timme. Den som jobbar nödfallsövertid får totalt 250 procent av lönen per timme.

– Folk är trötta. Många är riktigt slitna. Samtidigt föredrar de flesta krislägesavtalet framför ett vidrigt schema med påtvingade extrapass. Nu vet vi i alla fall hur vi ska jobba några veckor framöver, säger Eva Berglund.

Eva Berglund, specialistsjuksköterska på Ryhovs sjukhus.

Hennes arbetspass är 12 timmar och 50 minuter, ofta tre dagar i rad. Sedan är hon ledig ett par dagar innan det är dags att jobba igen.

– Arbetet i sig tycker vi om, det är ändå en positiv och glad stämning. Men ovissheten och vårt eget privatliv är drabbat. Våra respektive och barn drabbas jättehårt. De har förlorat en part i familjen under de här veckorna. Det ger en stress och en känsla av otillräcklighet.

Byter av varandra ofta

Även på Värnamo sjukhus är personalen trött, men här är det lite mindre kaotiskt nu än vad det har varit. För att hålla ut har personalen utvecklat en metod där de byter av varandra ofta, berättar specialistsjuksköterskan och skyddsombudet Nils Höglund. Han och kollegorna är aldrig inne på covid-iva längre än tre timmar i sträck.

– Bara att veta att man snart får komma ut är väldigt skönt, att man slipper gå ett helt arbetspass där inne, säger Nils Höglund.

Nils Höglund, specialistsjuksköterska och skyddsombud på Värnamo sjukhus.

Han upplever att cheferna är lyhörda och gör sitt bästa för att se vilka som orkar jobba kvar i krislägesavtalet och vilka som inte kan fortsätta så. Men han är less på regionens dåliga framförhållning.

– Det har varit som en röd tråd genom hela pandemin. Förra veckan var det inte aktuellt att förlänga krislägesavtalet. Men nu är det plötsligt det, säger han.

Flera har sagt upp sig

Många vårdanställda har tappat förtroendet för regionen. Plötsliga schemaändringar och tillbakadragna semestrar blev droppen och i höstas tvistade facket med regionen om ersättning för ändringarna. Flera sade upp sig i affekt. Eva Berglund och kollegorna har räknat ut att fler än tio sjuksköterskor bara på intensivvårdsavdelningen på Ryhov har slutat under pandemin. De oroar sig redan för kommande sommar.

– Semesterskontona är skyhöga. Vi undrar om vi någonsin kommer få en riktig sommarsemester igen. Nu jobbar vi hårt. Men kommer vi någonsin få återhämtning? säger Eva Berglund.

HR-direktören Patrick Nzamba på Region Jönköping bekräftar att flera sjuksköterskor har slutat, men han har inga exakta siffror. Han säger att det är färre specialistsjuksköterskor inom intensivvård och operation i regionen som sagt upp sig under 2020 än under 2019. Men de är ändå för få.

Trots det säger han att regionen är beredd inför en tredje våg. Att det finns handlingsberedskap och erfarenhet av att skala upp och ner verksamheterna.

Patrick Nzamba HR-direktör i Region Jönköping.

– Jag hoppas för våra medarbetares skull att det inte blir en tredje våg. Få yrkesmänniskor är så förtjänta av vila och återhämtning som medarbetarna inom vården. Vi ska göra allt vi kan för att ge dem det. Samtidigt finns ju ett uppdämt vårdbehov att förhålla sig till, säger Patrick Nzamba.

Under tiden kämpar Eva Berglund och Nils Höglund och alla deras kollegor på.

– Vi försöker hålla bra stämning. Vi är ju på jobbet jämt. Man blir nästan som en familj. Vi har kommit våra kollegor närmre och kan anförtro oss åt varandra. Det har nog hjälpt oss att hålla ut, säger Nils Höglund.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida