Helsingborg nytt fall för JämO
I Helsingborg har 28 operationssjuksköterskor, var och en för sig, anmält arbetsgivaren till JämO för lönediskriminering.
Sjuksköterskorna på lasarettet vill jämföra sig med en deltidsanställd manlig ortopedtekniker med uppgift att assistera vid höftoperationer. Till skillnad mot sjuksköterskorna saknar ortopedteknikern högskoleutbildning och han har haft sin vikariattjänst i ett år, medan en del av sjuksköterskorna har över 20 års erfarenhet.
Sjuksköterskorna säger att de känner sig kränkta av att teknikern enligt deras uppfattning fick betydligt högre lön än vad de hade.
Ingen respons
– Vi har tagit upp frågan med vår affärsområdeschef Harald Roos men tycker inte att vi fått någon respons. Därför valde vi att anmäla arbetsgivaren till JämO, berättar en av sjuksköterskorna, Christina Christiansson.
Sjuksköterskorna driver ärendet själva men har hela tiden haft stöd från Vårdförbundets klubb.
– Vår uppfattning är att sjuksköterskorna har högre kompetens och större erfarenhet än ortopedteknikern, säger Mikael Schröder, Vårdförbundets klubbordförande på Helsingborgs lasarett.
Harald Roos tycker att det är olyckligt att sjuksköterskorna har gått till JämO.
– Vi har i år gjort en storsatsning på just operations-sjuksköterskorna, säger han.
Vill inte uppge löneläget
Hur stor satsningen är och hur hög medellönen för operationssjuksköterskorna är i dag vägrar han dock att uppge till Vårdfacket. Han säger bara att en erfaren operationssjuksköterska tjänar 21 000 kronor i månaden.
– Vi får inte heller veta hur lönerna ligger i dag, säger Christina Christiansson.
Ortopedteknikern arbetar, enligt Harald Roos, måndag-torsdag och ska finnas till hands vid alla ortopedoperationer på lasarettet, dagtid, kvällar samt på helger.
– Han har inga fastlagda raster och ingen ob-ersättning. Arbetet är dessutom ett beting. I somras hade vi färre operationer och då fick han bara 60 procent av de 18 000, säger han.