Uppfinning

Hennes uppfinning ger säkrare patientlyft

Hennes uppfinning ger säkrare patientlyft
Röntgensjuksköterskan Barbro Cagner ser även andra områden inom vård och omsorg där Atle kan användas för att flytta patienter. Foto: Privat

Röntgensjuksköterskan Barbro Cagner har alltid tyckt om att tänka ut nya lösningar. Nu har hon uppfunnit ett hjälpmedel som tryggt och effektivt drar patienten mellan säng och brits.

När patienter som inte själva kan flytta sig ska dras över från en säng till undersökningsbordet och tillbaka är man oftast fyra personer. Är man då två röntgensjuksköterskor måste två personer till lånas in från andra delar av avdelningen.
Tillsammans gör man sedan ett ”ett, två, tre-lyft”, som Barbro Cagner kallar det.

Personalen tar tag i lakanet och på TRE lyfts patienten.

— Är man lång lägger man då gärna upp ett knä på sängen för att ta stöd och är man kort behöver man nästan lägga sig över sängen för att få tag, säger hon.

Lyftet får alltså inga höga poäng för vare sig hygien, ergonomi eller patientkontakt.

Många fick ont av lyften

Röntgensjuksköterskan Barbro Cagner är biträdande verksamhetschef på radiologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tidigt i karriären märkte hon hur många kollegor fick ont av de ständiga lyften. Eftersom hon tycker om att fundera ut förbättringar, gav det ena det andra.

Hjälpmedel för lyft
I dag finns Atle som en delvis patenterad prototyp och har testats i flera miljöer. Foto: Privat

— I arbetet med Atle, som hjälpmedlet heter, har jag drivits av tre saker: att ge patienterna en tryggare och skönare förflyttning, att mina kollegor ska hålla ända till pensionen och att vi ska kunna göra en undersökning till per dag utan att öka stressen, säger hon.

Se en instruktionsfilm om Atle.

Hon har länge haft appara­ten i huvudet, som en idé. Men för ett par år sedan fick hon kontakt med Sahlgrenska Science park och VGR Innovationsplattform, som kan ge stöd till utveckling av nya lösningar i vården. I dag finns Atle som en delvis patenterad prototyp och har testats i flera miljöer.

— Vi har varit ute på nio olika sjukhus och fått bra feedback. Vi har dragit den tyngsta medarbetaren, testat på skålformade bord, i pet-CT-miljö och i krångliga genomlysningslabb. Atle klarade allt, det var jätteroligt, säger Barbro Cagner.

Snabbt och smidigt

Snart är CE-märkningen klar. Mycket energi har lagts på hygienkraven. I år kan Atle vara till salu. Men det gäller att investerare satsar och att sjukhusen sedan köper in apparaten.

Atle är platt och smidig för att inte bli stående oanvänd i ett hörn. Allt som allt tar det ungefär två minuter från det att patienten körs in till dess att hjälpmedlet gjort sitt och kan köras undan. Överflyttningen sker med hjälp av linor som indirekt fästs i patientens lakan.

— Vi har gjort simuleringar och det går fortare med Atle än att hämta hjälp. Men man måste få en kultur där man använder hjälpmedel, det är nästan det svåraste.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida