Hög chefspost till dalasjuksköterska

3 september 2001

Sjuksköterskan Karin Stikå Mjöberg har fått en av chefstjänsterna i Dalarnas nya hälso- och sjukvårdsorganisation, med ansvar för vårdcentraler och delar
av Mora lasarett.

Den omorganisation som har varit på gång ett bra tag i Dalarna har lett till att hälso- och sjukvården delas upp i närsjukvårdsområden. Beslutet om den nya organisationen togs för snart ett år sedan. När nu även cheferna för områdena har utsetts kan verksamheten komma i gång på allvar. De får ansvar för all primärvård och delar av sjukhusvården inom området. Senare ska en chef tillsättas med ansvar för den högspecialiserade vården och därmed delar av Falu lasarett.

Karin Stikå Mjöberg blir ansvarig för området Norra/Västra Dalarna, det vill säga kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Malung, Vansbro, Rättvik och Leksand. Det innebär att hon är chef för samtliga vårdcentraler i området samt stora delar av Mora lasarett.

Planeringen av den nya organisationen har i varje område genomförts i en arbetsgrupp och i samarbete med bland annat de fackliga organisationerna. Dessutom finns en central arbetsgrupp där förhandlingar om helheten genomförs.

– Man måste ha en helhetssyn eftersom beslut i ett område kan få konsekvenser för ett annat område, säger Ann-Christine Wagnås, Vårdförbundets ordförande i Dalarna och förbundets representant i den centrala arbetsgruppen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida