Höga krav på unga sjuksköterskor: ”Vi ska klara sådant som inte ens de som arbetat i 20 år klarar av”
Som 23-årig nyexaminerad sjuksköterska kunde Elsa Thor ha ansvar för tolv multisjuka patienter. Till slut fick hon nog. Att yngre sjuksköterskor upplever att arbetsbelastningen är alldeles för hög bekräftas i en ny rapport från Vårdförbundet.
En ny rapport från Vårdförbundet visar att unga medlemmar får en tuff start i yrkeslivet. De upplever att bemanningen är för låg, arbetsbelastningen för hög och att det är brist på vila och återhämtning.
En som känner igen sig i den bilden är Elsa Thor. Efter tre års studier såg hon fram emot att börja arbeta som sjuksköterska sommaren 2022. Elsa Thor sökte flera olika jobb i hemstaden Örebro, men när arbetsgivaren erbjöd henne 26 200 kronor i månaden som första lön tackade hon nej.
– Min handledare på sista vfu:n hade pratat mycket om lön och peppat mig att inte acceptera en för låg lön eftersom den skulle bli svår att få upp senare. Jag tog kontakt med Vårdförbundet för att få råd kring löneförhandlingen och deltog också i ett digitalt seminarium om lönecoachning, säger Elsa Thor.
Flyttade för bättre lön
Av Vårdförbundet fick Elsa Thor höra att hon skulle ha is i magen och inte ta första, bästa anställning. De försäkrade henne om att sjuksköterskejobb finns det alltid.
Hon bestämde sig för att lyfta blicken, närmare bestämt 44 mil norrut, mot Sundsvall. Där hade Elsa Thor släkt och kunde tänka sig att bo. På Sundsvalls sjukhus blev hon direkt erbjuden 3 000 kronor mer i månaden plus ett tidsbegränsat tillägg på 2 000 kronor i månaden för att börja betala av sitt studielån.
Elsa Thor började jobba på en medicinavdelning. Även om hon fick en inskolning på tio veckor blev det en stor omställning att börja arbeta självständigt som sjuksköterska.
– På dagpassen hade jag sju till åtta patienter, på kvällar och helger kunde det vara upp till tolv, och många av dem var multisjuka. Det var sällan jag hann prata med patienterna innan ronden, utan sade bara ”God morgon” och ställde in medicinerna på bordet.
”Allt gick ut på att släcka bränder”
Elsa Thor säger att hon gick in i jobbet med inställningen att göra det bästa av situationen, men kände sig ändå otillräcklig och hjälplös. Patienterna var svårt sjuka, flera var i palliativt skede och som sjuksköterska kunde hon bara göra punktinsatser. När hon kom hem från jobbet var hon så trött att hon inte orkade någonting och bara grät.
– Allt gick ut på att släcka bränder. Så ska det ju inte vara, det handlar ju om liv som vi tar hand om.
Tvivlade du någon gång på ditt yrkesval?
– Ja verkligen, det var inte så jag ville att det skulle vara. Det ställs väldigt höga krav på oss nya, vi ska klara sådant som inte ens sjuksköterskor som arbetat i 20 år klarar av.
Fick till slut nog
Elsa Thor insåg till slut att hennes arbetssituation inte var hållbar. Hon tog kontakt med chefen på barnavdelningen på sjukhuset igen. Elsa Thor hade sökt jobb där också från början, men tackat nej på grund av att lönen varit lägre där än på hematologen. Nu, med tio månaders arbetslivserfarenhet och en grundlön på över 30 000 kronor, hade hon ett bättre förhandlingsläge och kunde byta jobb.
I dag har Elsa Thor arbetat på barnavdelningen ett drygt år och trivs väldigt bra.
– Det går inte att jämföra med hur jag hade det förut. Nu har jag mellan två till fyra patienter och hinner med det jag ska. Visst kan det vara stressiga dagar här också, men inte alls på samma sätt.
Vad är den största skillnaden?
– Att jag orkar göra något efter jobbet, jag är människa igen.
Till hösten siktar hon på att läsa till specialistsjuksköterska inom barn och ungdom. Hon vill lära sig allt om barn och målet är att i framtiden arbeta som skolsköterska.