Hon är en av landets första abortdoulor

Nu kan kvinnor som ska göra en abort eller har fått missfall få stöd av en doula. Forskningssjuksköterskan Opokua Britton är en av dem som erbjuder sin hjälp.
Första gången Opokua Britton hörde talas om så kallade ”full spectrum doulas” var när hon utbildade sig till doula 2019. Konceptet med doulor som, förutom att hjälpa till vid graviditet och förlossning, också bistår kvinnor vid abort eller missfall har funnits i USA och England i minst femton år.
Opokua Britton kände direkt att det var något hon ville göra.
– Jag har själv gjort en abort och fick det stöd jag behövde, men det måste vara tufft för dem som inte har det. Jag ville finnas där för de kvinnorna också, säger hon.
Kvinnans behov styr
Som abortdoula kan Opokua Britton dela upplevelsen och vara ett lyssnande öra. Hon är öppen för att vara med under hela processen – från beslut till själva aborten och efteråt – det är kvinnans behov som styr.
I dag genomförs åtta av tio alla medicinska aborter i hemmet. Att slippa den sterila sjukhusmiljön uppskattas av många, samtidigt som det kan upplevas jobbigt att inte ha personal vid sin sida.
– Det kan göra ont och blöda och man kan känna sig ensam. Vem vill inte bli ompysslad då? säger Opokua Britton.
Att ”doula” vid en abort skiljer sig egentligen inte så mycket från att doula vid en förlossning, tycker hon. Det handlar om att vara närvarande och lita på sin intuition.
– Man måste lämna sina egna preferenser på hyllan och i stället möta människan där hon är. Hon kanske inte ens har berättat för sin partner om aborten, eller har funderingar på om hon fattat rätt beslut, säger Opokua Britton.
Detta gör en doula
En doula är tränad i att ge stöd och information till födande och deras anhöriga under graviditet, förlossning och eventuellt efteråt.
Doulan har förlossningserfarenhet, men inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd.
En abortdoula, eller så kallad ”full spectrum doula”, erbjuder stöd i alla delar av det reproduktiva spektrumet.
Kostnaden för en abortdoula är mellan 3 000 och 5 000 kronor och bekostas privat.
I Sverige har alla som gör en abort rätt till samtalsstöd före och efter, enligt abortlagstiftningen. Det gäller även om det har gått en längre tid. Det utesluter inte att doulor kan behövas ändå, menar Opokua Britton.
– Kontinuitet är vården över lag inte är så bra på och det är något väldigt många önskar. Har man kontakt med en doula så är det ju samma från start till slut och det tror jag är en trygghet för många.
”Fortfarande ganska okänt”
Uppdragen som doula tar Opokua Britton vid sidan av heltidsarbetet som forskningssjuksköterska på Karolinska Institutet. Hittills har hon mest bistått födande, men hon tror att efterfrågan på abortdoulor kommer att öka.
– Det är fortfarande ganska okänt i Sverige, men varje gång som det här uppmärksammas är det flera som hör av sig via mejl eller sociala medier. De allra flesta är kvinnor som gått igenom en abort och som efteråt önskar att de tagit mer hjälp.
fakta abortstatistik
Förra året genomfördes 34 600 aborter i Sverige, vilket var 1 500 färre än 2019.
I dag görs omkring 96 procent av alla aborter medicinskt – en majoritet (81 %) sker i hemmet.
85 procent av aborterna görs före graviditetsvecka 9 och 60 procent före vecka 7.
Källa: Socialstyrelsen