Entreprenör

Hon startar rådgivning på tio språk: ”Har sett att det blir missförstånd”

Hon startar rådgivning på tio språk: ”Har sett att det blir missförstånd”
Biyan Kaya är sjuksköterska och entreprenör samt en av grundarna till digitala vårdtjänsten Bashi. Foto: Per Kristianssen och Getty Images.

Biyan Kaya är nyutbildad sjuksköterska och entreprenör. Tillsammans med sin syster och en vän grundade hon en digital hälso- och sjukvårdsrådgivning på tio olika språk.

Du är en av grundarna av vårdtjänsten Bashi – berätta!

— Under sjuksköterskeutbildningen startade jag, min syster och vår gemensamma vän företaget Bashi där jag är operativ chef. Det är en digital vårdtjänst där du kan beskriva dina symptom via ett antal frågor på vår hemsida och få vägledning inom en minut om var du ska vända dig. Till exempel om det räcker med egenvård och vad du kan behöva på apotek, eller om det krävs ett läkarbesök, liksom vad du kan göra i väntan på det. Vi samarbetar också med ett antal hälso- och sjukvårdsföretag.

Hur kom ni på idén?

— Vår vd fick idén när hon jobbade som akutläkare på ett digitalt vårdföretag och upplevde att hon inte kunde hjälpa patienterna på det sätt hon ville, utan att det blev många onödiga besök på akuten. Bashi ska göra att patienten känner sig stärkt vid symptom och vet vad de ska göra och hur akut det är. Så de känner att de hamnar rätt och följt rätt rekommendationer, att de får äga sin vårdresa.

Men sjukvårdsrådgivning finns redan på 1177?

— Varje person som svarar där är sjuksköterska med olika typer av erfarenhet, det blir väldigt individuellt. De hänvisar ofta till akuten för att vara på den säkra sidan. Det vi har gjort är att specialistläkare skapat flödena på vår hemsida så vi har skalat bort den subjektiva rådgivningen. Vår tjänst finns dessutom på tio språk och fler kommer. Vi vill öka tillgängligheten för tio vanliga minoritetsspråk i Sverige där människor ofta inte kan engelska.

Vad betyder din erfarenhet som sjuksköterskestudent?

— I alla kurser fick vi höra hur viktigt det är att inkludera patienten. Allt börjar med patienten – personens oro, livskvalitet och läkningsprocess börjar med den information en har tillgång till. Vi vill täcka upp där det kan brista i vården. Du kanske inte förstår 1177 eller vet var du ska vända dig. Jag har sett i praktiken hur patienter inte får rätt information och att det blir missförstånd.

Vad betyder namnet Bashi?

— Min syster tyckte vi skulle slå ihop våra initialer och Bashi är ett kurdiskt uttryck som betyder ungefär ”hur mår du”. Vi grundare har alla kurdiskt ursprung så det är lite dubbelmening.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida