Hotade ambulanspersonal – döms för blåljussabotage

Den person som i höstas hotade två sjuksköterskor med ett pistolliknande föremål i samband med en ambulansutryckning döms nu till fängelse för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet. ”En enorm vinst”, säger stationschef Linda Orrvik.
Händelsen utspelade sig i Södertälje i oktober 2022. Ambulansen beordrades till en adress efter att anhöriga larmat om en person som befarades vilja avsluta sitt liv. De båda sjuksköterskorna som bemannade ambulansen ansåg att personen behövde köras till en psykiatrisk akutmottagning för bedömning. När hen vägrade att följa med gick den ena av kollegorna ut för att ringa bakjouren. Den andra stannade kvar med patienten, som plötsligt tog fram ett vapen och riktade det mot sjuksköterskans huvud.
De båda sjuksköterskorna lyckades ta sig ut ur bostaden. Under tumultet som uppstod hotades även den andra kollegan med det pistolliknande föremålet. I förhör säger båda att de fruktade för sina liv.
Polis tillkallades och vapen riktades även mot en av dem. Det visade sig senare vara luftpistoler.
Fängelse och skadestånd
Patienten åtalades i mitten av maj för ett flertal brott. Förra veckan kom domen. Straffet blir ett år och fyra månaders fängelse för två fall av grovt olaga hot, ett fall av grovt hot mot tjänsteman (polisen) och sabotage mot blåljusverksamhet. Hen ska också betala skadestånd till sjuksköterskorna på 20 000 kronor vardera och 10 000 kronor till polisen.
Att patienten döms för blåljussabotage ser Linda Orrvik, stationschef och tidigare skyddsombud på arbetsplatsen där sjuksköterskorna är anställda, som en ”enorm vinst”.
– Jag hoppas att det sätter en riktning mot att det är oacceptabelt att hota oss och utverka våld mot oss. Sen kan jag tycka att skadeståndet skulle varit högre med tanke på lidandet det skapat för kollegorna, säger hon till Vårdfokus.
Lagen om sabotage mot blåljusverksamhet infördes 2020. Brottet innefattar hot eller våld mot personal eller personer som bistår ambulans, polis och räddningstjänst, att ”tillgripa” eller skada fordon eller andra hjälpmedel som används eller att ”vidta annan otillbörlig åtgärd” i samband med utryckning. Det kan ge upp till fyra års fängelse. Om brottet är grovt upp till tio år.
När Sveriges Television förra året granskade de cirka 200 åtal som hade väckts fram till april 2022 visade det sig att 95 procent rörde polisverksamhet och att få gärningsmän dömts.
Hindrade och försvårade arbetet
Tidigare i år friades en person som åtalats för blåljussabotage efter att ha hindrat ambulanspersonal från att transportera en kritiskt sjuk patient i en hiss. Det rörde sig då om en granne som var på väg till tvättstugan och ansåg det ärendet viktigare än sjukvårdsinsatsen.
I det aktuella Södertälje-målet skriver tingsrätten i domen att agerandet på ett allvarligt sätt hindrat och försvårat sjuksköterskornas arbete. Det har också påverkat ambulansverksamheten genom att de drabbade medarbetarna togs ur tjänst, samt att ”ledningsfordon och ambulans togs i anspråk för denna händelse i stället för att vara tillgängliga för andra patienter”.
Den dömda nekar till brott eftersom hen anser sig ha saknat uppsåt och befunnit sig i ett sömnliknande tillstånd efter att ha intagit läkemedel och alkohol. Detta motsägs dock av sjuksköterskornas vittnesmål. De uppfattade personen som pratglad, lugn och samarbetsvillig vid den inledande undersökningen.