Arbetsmiljö

Hundratals arbetar fortfarande enligt krislägesavtalet

Hundratals arbetar fortfarande enligt krislägesavtalet
Region Skåne har nyligen avaktiverat krislägesavtalet men det är fortfarande aktivt för hundratalsmedarbetare i Region Stockholm och Jönköping. Foto: Hussein El-alawi

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Länssjukhuset Ryhov i Jönköping arbetar personal i pandemivården fortfarande enligt krislägesavtalet. Men i Skåne är det inte längre krisläge, enligt regionen där.

I slutet av januari berättade Vårdfokus att Region Kalmar län, Region Gävleborg och Västra Götalandsregionen inaktiverat krislägesavtalet, utan att det använts. Agerandet fick kritik från Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som anser att dessa regioner har förflyttat personal och låtit vårdens medarbetare jobba långa veckor och mycket övertid, utan att ge dem betalt enligt det kollektivavtal för kris som faktiskt finns.

Nu har krislägesavtalet avaktiverats i ytterligare en region. HR-avdelningen i Region Skåne skriver i ett mejl till Vårdfokus att ”eftersom antalet patienter som vårdas för covid-19 har sjunkit så är vi inte längre i ett krisläge. Bedömningen är att vi kan klara vården utifrån ordinarie kollektivavtal”.

Även Akademiska sjukhuset i Uppsala har slutat använda krislägesavtalet. Regionen har däremot inte fattat beslut ännu om avtalet ska avaktiveras eller inte.

Fortsatt krisläge

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm arbetar fortfarande 275 iva-medarbetare enligt krislägesavtalet, av dessa är 175 sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, berättar Ulrika Sundquist, HR-direktör i Region Stockholm.

Ulrika Sundquist.

”Det råder fortsatt krisläge inom iva-vården och därför är krislägesavtalet fortsatt aktiverat. Krislägesavtalet är ingen långsiktigt hållbar lösning eftersom det är mycket tufft för våra medarbetare att jobba 48h/ vecka. Region Stockholm följer läget dagligen och när krisläget inte längre råder kommer regionen att inaktivera krislägesavtalet”, skriver hon i ett mejl.

Patrick Nzamba.

Även i Region Jönköpings län används krislägesavtalet fortfarande och planen är att det snart ska förlängas för 300 sjuksköterskor och undersköterskor, till en början under två veckor, berättar HR-direktör Patrick Nzamba

”Då kommer det främst vara på covid-avdelning (medicin) och iva”, skriver han i ett mejl.

Kan sägas upp

Sineva Ribeiro
Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett

Som Vårdfokus tidigare berättat utvärderar parterna just nu hur krislägesavtalet fungerat. Om inget görs löper det på i ytterligare ett år. Men enligt Sineva Ribeiro överväger Vårdförbundet att säga upp avtalet – något som i så fall måste göras senast i slutet av februari.

I en tidigare artikel i Vårdfokus, om regionerna som avaktiverat krislägesavtalet utan att använda det, säger Sineva Ribeiro:  ”Jag tror att det är viktigt att vi har ett krislägesavtal, men just det här används inte som det är tänkt, och då behöver vi överväga om det är värt att försöka få till något annat.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida