Hundratals protestbrev mot blygsam löneökning i Skåne

”Vykortsbomba regionrådet!” Det föreslog Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundet Skåne, efter löneökningen på drygt två procent. Hittills har 285 besvikna brev, varav cirka 60 vykort, landat på regionkontoret i Malmö.
Vårdförbundet i Skåne är missnöjda med lönerevisionen, efter signaler från medlemmar om att löneökningen föreslås bli omkring dryga två procent. Det är hälften av industrimärket i avtalsrörelsen på 4,1 procent.
I början av veckan hade 285 missnöjda brev, 58 vykort och 227 mejl om årets lönerevision kommit in till regionrådet Carl Johan Sonesson (M) i Malmö. Kampanjen kom till efter en uppmaning från Malin Tillgren, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne.

– Vi vill sätta tryck på politikerna, de är ansvariga. Det finns ett stort missnöje bland våra medlemmar och vi vill hjälpa dem kanalisera det till den ytterst ansvariga, säger hon.
Hur kom du på idén?
– Vi uppmanade regionen att lägga mer pengar i lönerevisionen och fick ett blaha-svar där de inte var intresserade av att lyssna. Då blev jag arg och sa hemma: Nu är det krig! Min dotter på 14 år frågade ”ska ni bomba någon?” Jag svarade ”ja, vi ska bomba regionstyrelsens ordförande med vykort och mejl”, säger Malin Tillgren.
Vad har ni fått för reaktioner från medlemmarna?
– Både positiva och vissa som undrar vad det gör för skillnad. Då får vi peppa dem. Genom att vi är många som gör det här visar vi regionen att det är en viktig fråga och att vi inte är nöjda. Tillsammans är vi starka.
Har ni fått några reaktioner från arbetsgivaren?
– Nej, men vi kommer självklart att fortsätta driva frågan på alla nivåer. Region Skåne förlorar all trovärdighet när de pratar om att kompetensförsörjningen är viktig, säger Malin Tillgren, som också är orolig för att många kommer vilja avsluta sin anställning.
”Stark lärdom inför lönerörelsen 2024”
Enligt Vårdfokus kartläggning av regionernas löneöversyn har en majoritet av de regioner som är färdiga landat på löneökningar under industrimärket.
Vårdförbundet har ett sifferlöst avtal. Varför finns ingen skrivning om att lönerevisionen ska vara i nivå med märket för industrisektorn?
– En fullt adekvat fråga. Vi trodde inte att det var nödvändigt. Men det här är en otroligt stark lärdom inför lönerörelsen 2024. Vi som förbund hade en tro på den svenska modellen, där industrimärket är normerande, oavsett om man har siffror i sitt avtal eller inte, säger Malin Tillgren.
Många trodde kanske inte märket skulle bli så högt som 4,1 procent i år?
– Vårt avtal tecknades 2022 och då var märket inte en aktuell fråga. Vi har inte haft inflationen så hög och märket så här högt på 20 år. Tidigare har arbetsgivare lagt sig runt märket eller högre. Men någonstans har det blivit väldigt fel i år. Många regioner och kommuner har inte budgeterat för mer än två procents löneökningar.
Yrkesskickliga ska ha fått mer lön
Region Skånes förhandlingschef Magnus Dahlberg säger att han inte känner till brevskörden till regionrådet. Men själv fick han ett brev från Vårdförbundet för några veckor sedan, som uttryckte besvikelse över att de lönebud man fått ta del av inte låg i paritet med industrimärket.
Vad säger du om Vårdförbundets krav på lönerevision i nivå med märket?
– Vi har ett sifferlöst avtal och där diskuterar vi inte siffror. I den mån märket utgör någon form av normering på svensk arbetsmarknad så är det snarare ett kostnadstak än ett golv. Från utfallen tidigare år kan man konstatera att Region Skåne inte heller då sett märket som normerande, utan vissa har fått mer och andra mindre. Vårdförbundet har fått mer, säger han.
Enligt Magnus Dahlberg är årets lönerevision i princip klar. Han kan inte presentera någon procentsiffra än men kommer snart stämma av löneprocessen med de fackliga organisationerna.
– Avtalet är konstruerat så att det ska vara individuell och lönedifferentierad lön. De särskilt yrkesskickliga har vi premierat, säger han.
Vårdförbundets lokala ordförande tycker regionen förlorar sin trovärdighet när ni pratar om att kompetensförsörjningen är viktig men inte tycks höja lönerna i nivå med industrimärket. Vad säger du om det?
– Vårdförbundet har som många andra fack ett sifferlöst avtal och där har arbetsgivaren ett extra stort ansvar för lönebildningen och ska ta hänsyn både till lönestruktur och kompetensförsörjningsperspektiv, men också till arbetsgivarens ekonomiska förutsättningar.
Har ni inte råd?
– Vi räknade inte med att märket skulle hamna på 4,1 procent i de planeringsförutsättningar vi la till budget 2023, säger Magnus Dahlberg.
Vårdfokus har sökt regionrådet Carl Johan Sonesson (M).
Brevet till regionrådet
Brevet som skickas från Vårdförbundets medlemmar till regionrådet i Skåne:
Hej Carl-Johan,
Jag är legitimerad barnmorska/biomedicinsk analytiker/röntgensjuksköterska/sjuksköterska/chef/annat och anställd i region Skåne. Jag ser ytterst allvarligt på hur ni som arbetsgivare värderar mina kunskaper och bidrag till verksamheten. Mitt bidrag till verksamheten är viktigt för att patienterna ska få en trygg vård av hög kvalitet.
Att i årets lönerevision få ett betydligt lägre påslag än övriga arbetsmarknaden känns som ett hån gentemot mig och mina kollegor. Hur tänker du som ytterst ansvarig politiker att ni ska kunna behålla och rekrytera tillräckligt många av min profession för att kunna ge en trygg och säker vård i rätt tid?
Gör om och gör rätt – tillsätt mer pengar till årets lönerevision!
Hälsningar XX, besviken medarbetare och medborgare