Hundratals samtal om hedersrelaterat våld till nya nationella stödtelefonen

Hundratals samtal om hedersrelaterat våld till nya nationella stödtelefonen
Samtalen handlar ofta om mycket allvarlig utsatthet. Arkivbild: Istockphoto

Tvångsgifte, misshandel och psykiskt våld. Redan under de första månaderna har personalen fått ta emot många allvarliga samtal.

Stödtelefonen är till för dem som behöver råd och vägledning i sitt arbete med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive barn- och tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. Den är både till för yrkesverksamma och de som arbetar med frågorna ideellt.

Verksamheten startade i mars och under de två första månaderna fick man samtal om 288 ärenden som berör 417 personer.

Hela 85 procent av de utsatta är flickor eller kvinnor och nära hälften av alla utsatta är barn under 18 år.

Många har varit utsatta för flera typer av våld, kränkningar och kontroll – flera gånger och under en längre tid.

En del ärenden har rört flickor och unga kvinnor som lider av konsekvenser av att vara könsstympade och andra har rört oro för att flickor ska bli könsstympade.

Många av de utsatta lever under stark kontroll och med stora begränsningar i sina liv. Det handlar också ofta om mycket allvarlig utsatthet, till exempel om barn- och tvångsgifte, om bortförande ut ur Sverige, om grov misshandel och allvarligt psykiskt våld.

Nationell stödtelefon

  • Stödtelefonen inrättades inom ramen för ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen Östergötland att utveckla ett nationellt kompetensteam för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Den är till för alla yrkesverksamma och ideellt verksamma som kommer i kontakt med utsatta, bland annat personal inom socialtjänst, skola, polismyndigheter samt hälso- och sjukvård.
  • Stödtelefonen är bemannad vardagar 9-16 och telefonnumret är 010-223 5760.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida