Hyrsjuksköterskan Milo gör lönekampen viral
Porträttet

Hyrsjuksköterskan Milo gör lönekampen viral

Något gör Milo Bescher rätt. Han har skyhög lön, vindsvåning i innerstan och fem miljoner visningar i månaden på Tiktok. Där delar han med sig till kolle­gor om hur man tjänar upp till hundra tusen i månaden som hyrsjuksköterska. Men priset är högt för att sticka ut hakan.

Milo Bescher tar emot i den nästan färdiginredda vindsvåningen. Utsikten över Stockholms takåsar i vintersolen är svindlande. Hantverkare vill komma in och lägga på en ny bänkskiva i pentryt, men får vänta en stund. Renoveringen av råvinden har pågått medan han och maken varit i Thailand i fyra månader. Innan dess bodde de några kvarter bort, fast mörkt, på nedre botten.

— Vi säger att vi flyttat från botten till toppen, och jag ser det gärna som symboliskt. Jag ser bara möjligheter överallt. Jag är sjuksköterska och specialistsjuksköterska, efterfrågan är enorm på vår kårs kompetens. Vi är välkomna överallt i hela världen, inte bara i Sverige.

Han gör succé på Tiktok, där hans grej blivit att dela med sig av hur man gör för att ”tjäna mellan 65 000 och 100 000 kronor i månaden som sjuksköterska”. Gissa om han fått följare. I film efter film är han helt transparent med sina månadslöner och förutsättningarna han har på uppdragen. Följarna ifrågasätter om han verkligen talar sanning och inte hallucinerar, så han får bokstavligen visa löneavier in i kameran.

Min extrema dödsångest är som eld i röven på mig. Den driver mig och gör att jag kommer till skott med allt jag vill.

— Jag berättar inte om min lön för att skryta, jag skulle kunna vara tyst, men vill tipsa andra sjuksköterskor. Vi måste inte springa benen av oss för en usel lön och bli sura och bittra. Vi kan le på jobbet. Som sjuksköterska kan du designa ditt liv.

Han tillhör generationen ”millenials” och menar att de kommer att ställa helt andra krav på både lön och arbetsmiljö. Nu är det slut med det han kallar välgörenhet från sjuksköterskornas sida.

Attityd är bara förnamnet på Tiktok-filmerna, och den kaxiga sidan inom Milo älskar att provocera. Han viker inte ned sig för minsta kritik. Uttrycket ”ok, boomer” används ibland för att lite snabbt avfärda en äldre generations invändningar. Han använder det inte, men fnissar lite åt att både reporter och fotograf ingår i det gänget, och inte svingar sig lika naturligt i lianerna på sociala medier. Han själv lyfter telefonen och filmar sig obesvärat både på den thailändska uteserveringen och på 3:ans buss hem från nattpasset på Södersjukhuset.

Applåder och påhopp

På Tiktok berättar han också om livet som sjuksköterska, hur varma ord från en döende patient berört honom så att han orkar lite till, ger handfasta råd om hur man blododlar och ger akut hjälp när någon svimmat, eller hur hans tankar går till Ukraina. Många tittare hittade honom när han i film efter film gick hårt åt vaccinmotståndare.

Applåderna och tittarsiffrorna talar sitt eget språk. Men mothuggen också och tonen är tuff. Han får mycket påhopp för att vara ego och svar som ”alla kan inte hoppa runt som sjuksköterska — vad händer med vården då?”.

— Vårdens kvalitet är arbetsgivarnas ansvar. De behöver värdera sjuksköterskorna högre och se till att arbetsmiljön blir bättre. När fler är nöjda med villkoren kommer de vilja vara anställda. Jag blir ledsen när folk slänger ur sig att jag bara vill tjäna pengar. Jag älskar mitt yrke och är stolt, mår bra och kan därför ge god omvårdnad, vilket är det viktigaste för mig. Jag vill inte sitta fast och gnälla.

Han förklarar att det är en missuppfattning att hyrsjuksköterskor måste flytta runt mellan olika landsändar, utan att det ofta går utmärkt att stanna länge hos samma uppdragsgivare.

Vi måste inte springa benen av oss för en usel lön och bli sura och bittra. Vi kan le på jobbet.

Trött på att bli skammad

Vissa kritiker är också rasande skattebetalare. Milo Bescher är trött på att bli skammad för att, med lång utbildning och stort yrkesansvar, vilja vara välbetald. Dessutom irriterar han sig på att debatten ofta hamnar i just hyrsjuksköterskornas knä, medan läkarna, som tjänar betydligt mer och står för den största delen av kostnaden, kommer lindrigare undan. När läkare bär Rolex höjer ingen på ögonbrynen.

Just nu tar han en strid med regionerna som gått ihop och tänker sätta en gemensam prislapp på bemanningssjuksköterskorna, eller konsulterna, som Milo Bescher tycker är ett bättre uttryck. Ett nytt ramavtal för hela landet närmar sig och ersättningsnivån ligger lägre än i dag. Diskussionerna är intensiva på Facebook och Tiktok. Regionernas försök till schackmatt är inte populärt. Konsulterna lägger upp strategier och håller hårt i sin dam.

Skattekronor är en känslig fråga. Men de digitala påhoppen stannar inte där. Hatet på nätet håller sig knappast till sakfrågorna. Det vill vidare och söndra.

— Hela mitt väsen är tydligen fel enligt vissa. Jag är jobbig, jag har fula tänder, borde ha tandställning och jag är bögig. Nu på sistone har det gått för långt. Någon skriver att den vet var jag bor och någon ska döda mig. Nu överväger jag att skaffa skyddad identitet.

Milo Bescher

Foto: Anders G Warne.

Yrke: Entreprenör, legitimerad sjuksköterska 2018, specialistsjuksköterska i anestesi 2021.

Legitimation: i Sverige, Norge och USA.

Ålder: 27 år.

Familj: Make och hunden Nalle.

Fritid: Musik, self-care, sociala medier och resor.

Just nu: Nattjobb på Södersjukhuset, läser till specialistsjuksköterska i intensivvård. Influencer på Tiktok. Släpper till sommaren boken Bli en fri sjuksköterska.

Plan för 2022: Flyttlasset går till USA. Dubblera antal följare på Tiktok.

Dröm: Bli certified registered nurse anesthetist, CRNA, i USA, doktorsexamen, och arbeta växelvis i Sverige, USA och Norge.

Föddes med halvt hjärta

Blicken veknar, ansiktet ser ömtåligt ut, liksom händerna som plockar lite på bordet. Milo Bescher är inte bara fullt ös, hårt jobb och mobilen redo i ena handen. Han har alltid vetat att livet är skört, från den dagen han föddes med ett halvt hjärta.

Under uppväxten opererades han tre gånger, för att få hjärtats enda kammare att räcka till. Under perioder bodde han med sin mamma på sjukhuset i Lund. Hans pappa jobbade och tog hand om systern. Han är tacksam mot läkarna — men lika mycket mot sjuksköterskorna, som hjälpte honom att äta, dricka, orka och överleva.

Hjärtat pumpar på stadigt, ständigt i Milo Beschers medvetande.

— Min extrema dödsångest är som eld i röven på mig. Den driver mig och gör att jag kommer till skott med allt jag vill.

Men tankarna att välja just sjuksköterskeyrket kom ändå inte därifrån, utan från när han efter gymnasiet bodde i Chicago i USA och gick på musikalskola. En dag fick han hänga med en anestesisjuksköterska på arbetet.

— Då bestämde jag mig och sökte in till utbildningen. Jag var så fascinerad av kompetensen och ansvaret. Men min bild var från USA, och man ska komma ihåg att sjuksköterskor där har hög status, är välbetalda och bemöts med respekt. Jag fick något av en chock när jag insåg läget i Sverige. Efter ett år på skolan började jag planera för min karriär — som konsultsjuksköterska.

Första steget var att plugga hårt, kunskaperna skulle sitta som berget. På sina kliniska vfu-placeringar sprang han ”som en svans” efter de stressade handledarna. Han försökte samtidigt påverka löner och arbetsmiljö med fackligt arbete som vice ordförande i Vårdförbundet Student och styrelsemedlem i den europeiska studentorganisationen.

I dag tycker han att facket borde vara vassare.

Andra steget i karriärplanen var att jobba extra som undersköterska under utbildningen. För att få erfarenhet från olika områden valde han ett år vardera på äldreboende, inom psykiatrin och på akuten.

Tredje steget var att direkt som nyexaminerad kasta sig rakt ut, som sjuksköterska på akutmottagningen ett halvår.

Sedan tog karriären som konsultsjuksköterska fart, både i Sverige och Norge. Samtidigt vill han utvecklas i yrket och har läst till anestesisjuksköterska, och pluggar nu intensivvårds-vubben parallellt med nattpass på Södersjukhuset.

För den som börjar undra hur många timmar hans dygn har, så är han också i sluttampen på boken han skrev i Thailand. Den ska bli en total guide till att arbeta som konsultsjuksköterska och komma ut till sommaren.

Frågan är däremot hur länge Milo Bescher är kvar i den svenska bemanningsbranschen. För två år sedan satt han timme efter timme i en skyskrapa i New York för att ta sig igenom det tuffa testet för att få amerikansk legitimation som sjuksköterska. Det lyckades och den blänkande legitimationen öppnar dörren till ett green card. Visumet väntas bli klart den närmaste tiden. Maken är art director på ett amerikanskt företag och de tänker ta språnget tillsammans.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida