Innovatörerna

Idésprutan som väntar på att komma igång

Idésprutan som väntar på att komma igång
Jenny Jansson, sjuksköterska i Gävle har uppfunnit ett röststyrt larm. Foto: Britt Mattsson

Sjuksköterskan Jenny Jansson har kläckt flera uppfinningar på jobbet och har tävlat i Queen Silvia Nursing Award med ett röststyrt larm. Men regionen där hon jobbar saknar rutiner för innovation – de goda idéerna fastnar på ritbordet.

Jenny Jansson tog sjuksköterskeexamen vid Gävle högskola 2008. Förutom några avstickare till Sundsvall som hyrpersonal har hon varit trogen Gävle sjukhus i alla år. Hon har hunnit jobba på en strokeavdelning, medicinsk akutvårdsavdelning, infektion och nu senast hjärtintensiven. 

Hon kommer från en kreativ och praktisk familj. Dottern har tävlingsdansat och hållit på med teater hela sitt 20-åriga liv. Systern är makeupartist. Andra i familjen håller på med något praktiskt eller har egna lösningar på det mesta.

Innovatörerna

Vården är under ständig utveckling. Inte sällan kommer idéerna från personalen själva, som på nära håll har sett vad som skulle kunna förbättras.

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om några innovatörer, som har hittat nyskapande lösningar för att göra arbetet lättare och vården bättre för patienterna.

Läs och låt dig inspireras – kanske är det du som sitter på nästa strålande idé?

— Jag kommer på idéer och lär mig som bäst när jag rör mig eller fipplar med något. Det passar mig bra att jobba som sjuksköterska, man är ständigt i rörelse och behöver vara problemlösare. Både på jobbet och när jag kopplar av med exempelvis en långpromenad kommer många idéer. När jag väl kommit på något bra blir jag impulsiv och drivande, säger Jenny Jansson.

Fick en idé om röstlarm

En dag när hon jobbade på infektionsavdelningen på Gävle sjukhus kom hon in till en patient som med lättnad i rösten utbrast:

”Vad bra att ni kommer nu, jag har försökt larma men kunde inte hitta knappen.”

Det etsade sig fast i Jenny Jansson. Hon tänkte på alla patienter som är i en liknande situation, som på grund av synproblem, smärta eller neurologisk påverkan har svårt att hitta eller trycka på en knapp.

– Jag grubblade på det där och kom plötsligt att tänka på alla röstsystem vi har omkring oss. Vi kan be telefonen ringa upp någon, då borde man kunna larma efter personal med hjälp av rösten. Ett system som kan aktiveras på flera sätt, fysiskt och med rösten, ökar chansen att alla patienter ska kunna larma i rätt tid, vilket ökar patientsäkerheten, säger Jenny Jansson.

Hon berättade om sin idé för kollegor och chefen, som alla tyckte den var bra och borde förverkligas. Kort därefter skickade hon bidraget till Queen Silvia Nursing Award och blev utvald, men föll i steget innan final.

Jenny Jansson har kläckt fler andra idéer på arbetet. En syftade till att komma till rätta med allt pappersarbete som följer på de många vätskemätningar som görs på en infektionsavdelning.

– Ofta hinner man inte fylla i listorna efter mätningar, och sedan glöms det bort. Jag tänker mig en glasbehållare med sensor som kan mäta av den exakta vätskemängden. Den kan summera ihop flera mätningar och sedan nollställas vid behov. Då skulle man få bättre koll på om en patient exempelvis är uttorkad.

Även denna idé har fått lovord från kollegorna. Men i dagsläget har ingen av Jenny Janssons uppfinningar blivit verklighet.  

– Man behöver någon att bolla med, få hjälp att ta fram prototyper och utvärdera uppfinningen. I Gävleborg har vi ingen rutin för hur innovationer ska fångas upp och förverkligas. Det är synd, för jag är övertygad om att vi som jobbar i vården sitter inne på många lösningar för hur vården ska bli bättre.

Jenny Jansson

Yrke: Sjuksköterska
Arbetsplats: Hjärtintensivavdelningen, Gävle sjukhus
Innovationen: Röststyrt larm som kan användas inom hela sjukvården – från äldreboenden till vårdavdelningar. Patienten larmar genom att exempelvis ropa ”personal”. Har även kommit på en glasbehållare med sensor som kan mäta vätskemängder med stor precision. 
Favorituppfinning genom tiderna: Efter Covid skulle jag kunna säga vaccinet. Annars är väl hörlurar och podcast en viktig uppfinning för egen del.
Favoritpryl: Går lite i perioder. Just nu skulle jag säga podcasterappen. Swish är också en mycket bra grej!
Fantasiuppfinning: Hur bra hade det inte varit med en tidsmaskin? Helt omöjligt, men tanken är spännande.
Tips till den som har en idé: Kör på! Om du tror på det, varför inte? Outa den, se om någon nappar, om det är möjligt att göra. Jag själv är ganska impulsiv och drivande när jag tror på något.


Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...


Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida