Iliana valde bort Akademiska: ”Chockad över hur låga lönerna var”

Biomedicinska analytikers lön ligger efter de andra yrkesgrupperna inom Vårdförbundet. Iliana Tompra lämnade Uppsala på grund av både lönen och arbetsmiljön. På Akademiska sjukhuset tjänade 70 biomedicinska analytiker under 30 000 kronor i månaden förra året.
Iliana Tompra har femton års erfarenhet som biomedicinsk analytiker. Det var möjligheten till ett stabilare liv som drog henne till Sverige. Hon rekryterades av Region Norrbotten på en ”Swedish week” i hemlandet Grekland som just då befann sig i ekonomisk kris. Att landa i Norrbotten i maj 2018 var spännande och Iliana Tompra beskriver en lycklig första tid i nya landet.
– Regionen hade fixat allt så bra från resa till boende. Det enda som var svårt var mörkret under den första vintern.
Efter några år i norra Sverige ville Iliana Tompra testa på livet på flera håll i landet. Hon flyttade till Visby och blev nöjd med både arbetsplats och lön. Men snart lockade en relation henne till Uppsala, och hon sökte sig därför till Akademiska sjukhuset.
Där kom beskedet som en kall dusch. Hon, som hade haft svensk legitimation i tre år och sammanlagt 13 års erfarenhet i yrket, behövde gå ner från 40 500 till 33 000 i lön, och det fanns inte utrymme för förhandling. Iliana Tompra blev besviken och bad att få titta på lönelistan.

– Jag blev chockad över hur låga de flestas lön var. En bma med 26 000? Det är ju inte klokt. Jag tycker inte att det känns som vår långa utbildning värderas. Då kan man lika gärna strunta i att utbilda sig.
Iliana Tompra lämnade Akademiska sjukhuset igen efter ett knappt år, eftersom hon inte kände sig tillräckligt uppskattad. En betydande orsak var lönen. Det var svårt att som ensamstående betala boende och kostnader i en förhållandevis dyr stad som Uppsala, förklarar hon.
Tillbaka i Visby fick hon en lön på 42 000 kronor, och en chef som hon upplever värdesätter henne på ett helt annat sätt. Vikariatet varar till februari 2024.
– Det tuffa här är boendesituationen. Det är nästan omöjligt att få tag på en lägenhet. Men jag har egentligen inga problem med att röra på mig igen.
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies
”Kollegor vill inte prata om löner”
Iliana Tompra är långt ifrån ensam med att ha varit missnöjd med sin lön på Akademiska sjukhuset. Fredrik Laine, biomedicinsk analytiker och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet på Akademiska, berättar om hög personalomsättning på labben, samt problem med både arbetsmiljön och de låga lönerna. Över 70 av runt 350 biomedicinska analytiker i region Uppsala tjänade under 30 000 kronor år 2022, visar Vårdfokus genomgång av lönelistorna.

Själv tjänar Fredrik Laine 30 500 kronor i månaden efter sju års erfarenhet, varav fem år på sjukhuset.
– Flera kollegor vill inte prata om sina löner, för att de skäms så mycket över vad de tjänar. Som ny bma var ingångslönen 27 500 förra året. Vi borde ju få bättre betalt för det arbete vi gör. Det tar tid att lära sig yrket.
Skyddsombuden på labben valde att göra en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket förra året, efter att de upplevde att ledningen inte tog tag i förbättrande av den psykosociala miljön. Den ärendet har nu avslutats efter att arbetsgivaren har genomfört en riskbedömning, berättar Fredrik Laine.
– Men vi har inte sett någon förändring. Kollegor har känt sig dåligt bemötta av chefer och vi har varit underbemannade. Det blir som en dålig spiral till det sämre. Det var en som fick 300 kronor i lönehöjning förra året. Hon bytte ju jobb direkt efter det.
I samband med riskbedömningen lyftes behoven av mer personal och högre löner för att komma till rätta med problemen, där en av orsakerna är hög personalomsättning, förklarar Fredrik Laine.
”Väldigt hårt reglerade löner”
Tommie Olofsson, överläkare och verksamhetschef för Akademiska Laboratoriet med sammanlagt runt 700 medarbetare, håller med om att lönerna är för låga. Han och hänvisar både till historiskt låga lönenivåer för yrkesgruppen, men också till att lönenivåerna sätts centralt.

– Jag har kämpat med näbbar och klor för högre ingångslöner. Har man läst tre år på högskola ska man ha en rimlig lön. Men jag har inte mandat att köra över de centrala besluten i den här frågan. Det finns riktlinjer för lönerna och det är väldigt hårt reglerat.
Verksamhetschefen har dock fått igenom ett gruppen ska vara särskilt prioriterad i lönesättningen de senaste åren. Även en extra lönepott tillföll biomedicinska analytiker i dygnet runt-verksamhet förra året, säger Tommie Olofsson.
– Men det räcker ju inte hela vägen ändå. Grundlönen är alltför låg.
Tommie Olofsson poängterar att arbetet med den psykosociala arbetsmiljön fortgår. Han hoppas också att att den kompetensmodell som Akademiska har tagit fram för biomedicinska analytiker också kan kopplas till högre löner framöver.
– Det ska löna sig att vara trotjänare också. Idag har man bara den lilla potten för alla att dela på. Det borde finnas en annan pott för dem som utvecklar sin kompetens, säger Tommie Olofsson.
Vill få till en nationell specialistutbildning
Biomedicinska analytiker ligger inte bara lägre i lön än andra yrkesgrupper inom Vårdförbundet. Löneökningen blev också något lägre än för de andra yrkesgrupperna under 2022. Något som Sophia Godau, biomedicinsk analytiker förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet beklagar.

– Vi arbetar för att gruppen inte ska glömmas bort, säger hon.
Bma-gruppen behöver få en kollektiv skjuts framåt vad gäller lönerna, anser Sophia Godau.
– Vill man kunna ha kompetens på labben om tio år får man se till att justera upp lönerna. Det är inte en jättestor grupp, så det skulle inte kosta så jättemycket pengar.
Vad gör ni i Vårdförbundet för att lyfta fram biomedicinska analytiker mer?
– Vi arbetar för att få bra avtal. Vi vill också få till en nationellt reglerad specialistutbildning för bma. Det skulle ge andra karriär- och utvecklingsmöjligheter, precis som för sjuksköterskor, säger Sophia Godau.
Trots att gruppen ligger efter i lön finns det även ljuspunkter i lönestatistiken för biomedicinska analytiker – en ökad lönespridning. De högre lönerna i gruppen har dragit iväg, visar Vårdförbundets siffror. Ökningen beror sannolikt på att fler har utsetts till ”särskilt yrkesskickliga” även bland biomedicinska analytiker, enligt Sophia Godau.
– Vi såg att bma glömdes bort av arbetsgivarna först och vi påtalade detta. Personal som inte arbetar i direkt patientkontakt ska också kunna bedömas som ”särskilt yrkesskickliga”. Det har gett effekt.
Stanna kvar eller bryta upp
Skyddsombudet Fredrik Laine har inga planer på att sluta på Akademiska sjukhuset. Han trivs på sitt jobb, pratar varmt om sin arbetsgrupp och sammanhållningen med kollegorna. Nu har han också tagit sitt fackliga engagemang till en ny nivå och har just valts in i Vårdförbundets styrelse i Uppsala.
– Det är ett roligt och viktigt uppdrag. Jag vill att vi ska få de bästa förutsättningarna för att göra vårt jobb.
I Visby har Iliana Tompra några månader kvar tills vikariatet löper ut. Hon uppmanar även andra att prova sina vingar på nya håll – att våga bryta upp om lönen och uppskattningen inte är tillräcklig. Nästa arbetsplats kanske inte ligger så långt bort som i nästa land, eller ett hav bort.