Ingen risk med att sitta länge i bilbarnstol

Ingenting talar för att det skulle vara farligt att låta barn sitta länge i bilbarnstol, konstaterar Statens väg- och transportforskningsinstitut i en ny rapport.

16 augusti 2005

På flera håll i landet rekommenderar både personal på barnavårdscentralerna och försäljare och uthyrare av bilbarnstolar föräldrar att inte låta barnen sitta i sina stolar i mer än 20 minuter i taget.

Oroliga föräldrar har ringt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och undrat om det stämmer. Till slut var det så många som hörde av sig att VTI beslöt att ta reda på vilka belägg det fanns för den rekommendationen.

På institutet befarade man att rekommendationen skulle kunna leda till att föräldrarna tog upp barnen ur bilbarnstolen och i stället höll dem i knäet under längre bilfärder.

Inget vetenskapligt stöd

Uppdraget gick till Malin Nilsson som gjorde studien som sitt examensarbete på civilingenjörsutbildningen vid Linköpings tekniska högskola.

– Först gjorde jag en litteraturstudie, men det fanns inget vetenskapligt material publicerat som stödde rekommendationen. Sedan intervjuade jag barnläkare. Många av dem hade hört rekommendationen, men visste inte varifrån den kom, berättar hon.

Enligt Malin Nilsson tycks rekommendationen vara extra vanlig i Skåne.

– De bvc-sjuksköterskor som jag kontaktade menade att rekommendationen ursprungligen kom från sjukgymnaster som ansåg att barnens ryggar inte skulle utvecklas normalt om de satt för länge i bilbarnstolen. Men det finns alltså inget fog för det, och det är synd att föräldrarna skräms upp i onödan, säger Malin Nilssson.

Barn säger ifrån

Marianne Bergström, en av fem barnhälsovårdsutvecklare i Stockholm, håller med.

– Jag kan inte tänka mig att någon av oss barnhälsovårdssamordnare skulle ge en sådan rekommendation. Däremot kan det ju hända att någon av de 2 500 sjuksköterskor som arbetar i den svenska barnhälsovården har hört talas om sjukgymnasternas oro för länge sedan när bilbarnstolarna var nya.

Hon tillägger:

– Ett friskt barn brukar ju bli grinigt och säga ifrån när det har suttit för länge och behöver komma ut en stund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida