Invigning med krav på förbättringar

Så har Vårdförbundets åttonde stämma invigts. Något måste göras för att medlemmar över 55 år ska orka stanna i yrket, sa ordförande Eva Fernvall, medan socialminister Lars Engkvist slog ett slag för den offentligt finansierade vården.

Eva Fernvall var glad över att så många kommit till årets Vårdstämma, trots Kommunals konflikt. Hon uttryckte också sin oro för utvecklingen.

– Det är lätt att starta en konflikt, men svårt att få den att landa, sa hon.

Vårdförbundet har låtit göra en undersökning av hur medlemmar mellan 50 och 64 år ser på sitt yrkesliv. Den visar att 78 procent trivs på sitt arbete, men ännu fler, 84 procent, har för mycket att göra och för små möjligheter att påverka arbetstakten.

De 1050 medlemmar som ingår i undersökningen efterlyser ökad bemanning, möjligheter att gå ner i arbetstid och att kunna arbeta i lugnare tempo. Något måste göras, konstaterade ordföranden och önskade en dialog med arbetsgivarna.

Tudelad vård – en risk

Socialminister Lars Engkvist talade om vikten att värna den offentligt finansierade vården och sa att en verklig utmaning är att ge patienter rätt vård i rätt tid.

– Annars riskerar vi att de som har ekonomiska möjligheter söker andra alternativ och då får vi en tudelad vård, sa han.

Regeringen vill förkorta väntetiderna i vården, öka vårdutbildningen, stärka primärvården och ersätta otidsenliga hierarkier med lagarbete.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida