Dygnsvila

Iva-protester mot slopat önskeschema: ”Kände oss klappade på huvudet”

Iva-protester mot slopat önskeschema: ”Kände oss klappade på huvudet”
Christoph Frank och hans fru flyttade till Sverige från Tyskland för friheten att påverka arbetstiderna under småbarnsåren. Foto: Privat och Marie Eriksson/Region Dalarna

Region Dalarna har sagt upp kollektivavtalet som reglerar individuell schemaplanering, vilket upprört personalen på iva vid Falu lasarett som värnar sitt ”önskeschema”. Men nu backar arbetsgivaren. ”De har lyssnat på oss”, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundets avdelningsordförande.

Från 1 oktober gäller skärpta regler kring vecko- och dygnsvila. Anledningen är att Sverige tydligare ska följa EU:s arbetstidsdirektiv. Inom vården påverkar det främst anställda inom dygnet-runt-verksamheter, något Vårdfokus tidigare rapporterat om.

Över hela landet förbereds nu schemaändringar som säkerställer att kraven på bland annat elva timmars återhämtning mellan arbetspassen följs. På många håll påverkas möjligheterna till flexibel planering, så kallat ”önskeschema”, som för många anses avgörande för att få arbetsliv och privatliv att klaffa.

När Region Dalarna sade upp kollektivavtalet som reglerar just individuell schemaplanering, ISP, var anledningen att det blir för komplicerat för medarbetarna att själva lägga sin arbetstid utifrån det nya regelverket. Det ledde till protester bland personalen på iva vid Falu lasarett, där anestesi- och intensivvårdssjuksköterskan Christoph Frank arbetar.

– Vi är kritiska till att vi inte ens fått prova att fortsätta med ISP. Det känns som att regionledningen klappar oss på huvudet och säger ”det här kommer ni inte att klara av”, säger han till Vårdfokus.

Lockades av friheten

Christoph Frank och hans fru flyttade till Sverige från Tyskland, där de var verksamma som specialistsjuksköterskor i München, just för friheten att påverka arbetstiderna under småbarnsåren.

– Det var varken lönen eller den vackra naturen, som arbetsgivaren nu framhåller som en anledning att jobba i Dalarna, som lockade oss hit. Vi tjänade mer i Tyskland.

När han först hörde talas om uppsägningen av ISP-avtalet reagerade Christoph Frank, liksom många andra, med oro över att kollegor skulle söka sig till närliggande regioner där önskescheman fortfarande finns kvar i höst. I många anställningskontrakt finns också speciella behov inskrivna, till exempel att slippa nattarbete, vilket blir svårare att följa med ännu lägre grundbemanning än i dag.

Han poängterar att det inte i första hand handlar om missnöje med det skärpta regelverket, bara hur det planerats att tillämpas på arbetsplatsen. Han har också synpunkter på hur Vårdförbundet kommunicerat sitt ställningstagande gentemot regionen.

– Vi har känt att facket bara kör på arbetsgivarens linje. Detta har jag haft en diskussion med Vårdförbundet lokalt om. Många av oss som befinner oss i vårdens frontlinje håller med om att det är hälsosamt med elva timmars dygnsvila, och respekterar att det finns studier som stödjer det. Men man får inte missa att möjligheten att kunna planera sitt liv också är en viktig aspekt för välmåendet. På den punkten har vi inte känt att facket är på vår sida.

”Vi har inte sagt ja”

Marion Vaeggemose, avdelningsordförande i Vårdförbundet Dalarna och själv medarbetare på iva vid Falu lasarett, säger att det uppstått missförstånd kring fackets roll i uppsägningen av ISP-avtalet.

– När Vårdförbundets underskrift ses på protokollet om uppsägning av ISP – då är det i syfte att vi som förbund har tagit emot information om detta från arbetsgivaren – inte att Vårdförbundet sagt ja. Vi har till protokollet lyft in våra farhågor om social hänsyn och att individuella hänsyn ska tas fram, säger hon.

Marion Vaeggemose, ordförande Vårdförbundet Dalarna. Foto: Ulf Huett.

På torsdagen backade regionen något och meddelade att personalen även fortsättningsvis kommer att ha visst inflytande över schemaplaneringen.

​– Vi som arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för att skapa verksamhetsanpassade och hälsosamma scheman utifrån regelverket om elva timmars dygnsvila. Många chefer vi har träffat har uttryckt att det är svårt att göra just detta utan ett digitalt verktyg som gör det möjligt att ta in medarbetares individuella önskemål innan man fastställer schemat. Därför har vi nu beslutat att behålla den tekniska funktionen som möjliggör detta. ISP-avtalet är fortsatt uppsagt och kommer inte gälla efter den 1 oktober 2023, säger Magnus Darke, hr-direktör, i ett internmeddelande som Vårdfokus tagit del av.

Lyssnade på kritiken

Marion Vaeggemose är positiv till beskedet.

– Arbetsgivaren har lyssnat på våra farhågor men också insett att de inte har mött upp verksamhetens chefer med ett systemstöd som möjliggör schemaläggningen i förhållande till att kunna göra individuella anpassningar för våra medlemmar, något vi som organisation har framfört.

Christoph Frank tycks också lugnad:

– Om klinikerna inom regionen efter samverkans gemensamma ansträngningar får möjligheten att hitta verksamhetsanpassade schemalösningar så tror jag att alla inblandade lyckas skapa individuella förutsättningar för att arbets- och privatlivet går ihop även med hänsyn till nya regelverket – som i grunden ju är avsett till att förbättra anställdas hälsa. Arbetsgivaren kommer förhoppningsvis att inse vikten av att medarbetarna ”på golvet” får vara delaktiga i att planera vården på bästa möjliga sätt med de resurserna som finns.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida