”Jag blir gärna över 100”

”Jag blir gärna över 100”
Henrik Ennart. Foto: Gustaf Waesterberg

Henrik Ennart är journalist på Svenska Dagbladet och brinner för frågor kring hälsa och matkultur.

6 mars 2013

Vad är nyckeln till ett långt liv??

— Rätt gener, att äta lite men bra och att röra på sig i vardagen är centralt. Lägg till det lite explosiv styrketräning. Acetylsalicyl­syra, gurkmeja, kanske kaffe och ämnen som resveratrol som finns i rödvin och det antibiotikaliknande rapamycin, tillhör de nyheter som är intressanta för ett långt liv.

— Men även de sociala och själsliga bitarna måste vara på plats. Att tillbringa tid med barnen kan till slut påverka livslängden lika mycket som att svettas i elljusspåret.?

Varför satsar inte staten mer på att få oss att äta rätt, om det skulle minska belastningen på vården??

— Forskningen styrs alldeles för mycket av jakten på patent på nya läkemedel. Många andra länder satsar stort på prevention. I Sverige betraktas god hälsa till stor del som ett indi-viduellt ansvar men borde genomsyra allt från byggande till arbetsplatser.

Var lever man nyttigast?

— Livsstilen på platser som den japanska ögruppen Okinawa och östra Sardinien visar att det är fullt möjligt att bli gammal utan att drabbas av det som vi brukar kalla åldrandets sjukdomar.

Du har gjort en diger research, vad förvånade dig mest?

— Att det inte längre är en fråga om det är möjligt att biokemiskt reglera åldrandet, det görs redan på försöksdjur. I dag vet man att kroppen har egna system som reglerar åldrandet. Vi behöver bara lära oss att dra i rätt spakar på ett säkert sätt.

Hur lever du själv, vill du bli över 100 år?

— Jag blir gärna över 100 år, men viktigast är inte antalet år utan att det är bra år. Därför försöker jag leva hälsosamt, men unnar mig också ibland saker som är mindre bra. Jag är till exempel svag för semlor.  P S-K

Henrik Ennart har tidigare skrivit boken Döden i grytan tillsammans med Mats-Eric Nilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida