”Jag såg rubrikerna framför mig: ’Galen sjuksköterska tog livet av 15 adhd-barn’”
Från kontoret i Tullhuset i centrala Gävle kan Måns Lööf njuta av en milsvid utsikt. Foto: Britt Mattsson
Intervju

”Jag såg rubrikerna framför mig: ’Galen sjuksköterska tog livet av 15 adhd-barn’”

Han har många strängar på sin lyra. Vårdfokus fick en pratstund med Måns Lööf som förutom sjuksköterska inom barnpsykiatri också kan titulera sig som innovatör av appar i vården, folkbildare, föreläsare - och sedan drygt ett år - morfar.

Måns Lööf har många superkrafter. En av dem är att köra bil och samtidigt engagerat måla upp scener ur sitt liv. En scen är hur han träffade sin blivande fru när han som ung smyckeskonstnär sålde ett halsband med ametistkristall till henne på Avenyn i Göteborg. Något år senare, under sin tid som sjuksköterskestudent i Gävle, såg han plötsligt samma halsband igen. Det hängde på en krok på en hemmafest som Måns hade hamnat på. Ägaren till halsbandet, som också pluggade till sjuksköterska, kvinnan från Avenyn, blev hans livskamrat. Det var 26 år sedan.

– Vi har så otroligt roligt ihop och kompletterar varandra så bra. Vi gillar båda att säga ”ja” och testa nya saker. Nu har vi startat en podd tillsammans också.

Varaktig kärlek

Ungefär lika varaktig som kärleken till sjuksköterskan Malin Lööf har också kärleken till yrket varit. I region Gävleborg har Måns redan hunnit få guldklocka för lång och trogen tjänst som sjuksköterska i barn- och ungdomspsykiatrin.

Längs vår bilfärd mellan tågstationen och kontoret vid Gävle sjukhus pekar han på flera byggnader där han har hunnit jobba. Så suckar han lite. Berättar att han tyvärr inte träffar några patienter i sin vardag just nu.

– Jag ser fram emot att få göra det igen. Det kan jag verkligen längta efter, säger han.

Pionjär

Just nu är det skärmar som gäller och många tekniska frågor från chefer och kollegor. Måns är digital vårdutvecklare på heltid sedan 2018 och hjälper till med införandet av olika system inom sitt verksamhetsområde. Redan innan pandemin slog till var regionen en pionjär med appen Hipr, som han är initiativtagare till. Den möjliggör uppföljning av unga patienters medicinering och mående utan fysiska vårdbesök – senare har den också vidareutvecklats för vuxna patienter inom psykiatrin under namnet Seno.

– Jag har haft tur att ha en chef, Björn Augustsson, som gav mig möjligheten att utveckla de här sakerna vid sidan av mitt jobb. Han sa bara: ”Kör, Måns!” Han är chefen som alltid ser medarbetarna.

När vi kommer in i byggnaden där Måns Lööf har ett av sina kontor, ropar specialpedagogen Carola Owetz till när hon får syn på honom: ”Hur gick det med pickleball-matchen?” När kollegan får höra att Vårdfokus är på plats för att intervjua Måns Lööf nickar hon leende och säger sedan:

– Ni ska väl inte bara prata om det här digitala och tekniska? Utan om hans engagemang för alla barns rätt? Det är Måns jätteduktig på. Han har hjärtat på rätta stället.

Cyklingen har alltid betytt mycket för Måns Lööf. Helst vill han ut ur stan och glida fram på landsvägarna. Foto: Britt Mattsson

Flera kontor

Från det ena kontoret går bilfärden sedan vidare till det andra. Vi tar hissen upp till det ljusa och rymliga kontorsrummet i Tullhuset intill Gevalia kafferosteri. Här sitter Måns Lööf också ibland, mest när han har möten och gäster. Här fick han även en egen pratstund med kronprinsessan Victoria och hennes Daniel, när de var på besök för två år sedan. De ville höra hur regionen hanterat pandemin och prata med Måns om appen Hipr.

När Måns Lööf får välja vad han är mest stolt över pratar han ännu hellre om Skills – en behandling för barn och ungdomar med adhd som blivit spridd och uppskattad inte bara i Sverige utan även i Norge.

Vi stannar upp en stund och landar ner i rummets två bekväma fåtöljer. Backar bandet lite. Den där unga killen på 90-talet som började på frisörlinjen, gick på folkhögskola, tillverkade smycken med kristaller och var andligt sökande – varför valde han att bli just sjuksköterska?

– Haha, ja, jag hade faktiskt där och då lika gärna kunnat åka till Thailand och bli munk.

När mentalsjukhusen stängdes efter psykiatrireformen i början på 90-talet, och jobbet som mentalskötare försvann, var det en särskild händelse som avgjorde valet.

– Jag jobbade på ett sjukhem i Göteborg och duschade en äldre kvinna som plötsligt föll ihop. Jag visste inte vad jag skulle göra, så jag lyfte upp henne och bar henne ut ur duschen. Då vaknade hon till och tittade på mig, sträckte upp handen och klappade mig på kinden. Så här.

Måns Lööf smeker sin ena kind med handen. Han lutar sig fram och stannar upp i berättelsen. Det blänker till i hans ögon.

Hjälpa barn med adhd

– Jag blir fortfarande rörd när jag pratar om det. Där och då avgjordes det – sjuksköterska skulle jag bli. Jag ville ha tid för patienterna, tid för omvårdnad.

Barn och ungdomar med adhd. Att hjälpa dem på olika sätt har varit den röda tråden genom Måns Lööfs alla yrkesår och även för engagemanget på fritiden. Som sjuksköterska träffade han dem inom barn- och ungdomspsykiatriska verksamheter. Som idrottsledare såg han dem under kvällar och helger.

Han bjuder på ytterligare en scen ur sitt liv. Måns Lööf fick frågan om att sätta ihop ett program för ett sommarläger för barn- och ungdomar med npf-diagnoser, i samband med en satsning som regionen och kommunen gjorde. Eftersom han själv höll på med klättring föreslog han att ungdomarna skulle prova det. På väg ut i skogen blev han osäker på sin idé. Vad hade han ställt till med? Han skrattar vid minnet:

– Jag såg rubrikerna framför mig: ”Galen sjuksköterska tog livet av 15 adhd-barn”. Men allt gick jättebra. Många föräldrar satt sedan med tårar i ögonen över hur mycket deras barn hade lyckats med.

Efter den händelsen rullade det på med en studie och ett utvecklingsarbete inriktade på barn med npf-diagnoser. Måns Lööf såg snart behovet av att utbilda idrottsledare i att möta dessa barn och ungdomar på ett bättre sätt. Under de senaste 15 åren har han hunnit hålla hundratals föreläsningar med rubriken ”Den förutsägbara ledaren” och skriver nu även på en bok med samma titel, tillsammans med en vän som är idrottspsykolog.

– Vet du, nu har jag fått ännu en jättefin titel utöver ”sjuksköterska” och kallas för ”folkbildare”. När jag hörde det första gången fick jag faktiskt gåshud.

Måns Lööf

Ålder: 52 år.
Familj: Fru, två vuxna döttrar, ett barnbarn.
Jobbar med: Digital vårdutvecklare och sjuksköterska inom barn- och ungdomspsykiatrin, Region Gävleborg. Är också föreläsare och folkbildare.
Står bakom: Apparna Hipr, Seno, adhd-utbildningen Skills, föreläsningen och snart boken Den förutsägbara ledaren. Engagerad i styrelsen för Nobab.
På tv: Har medverkat som expert i UR-produktionerna Fatta familjen, Superungar och Superföräldrar.

Ett liv fullt av äventyr

Måns Lööf hinner med väldigt mycket. Att träffa honom i några timmar är som att åka med på en hisnande färd genom ett liv fullt av äventyr, kreativa idéer men också envist och hårt arbete. Frågorna i intervjublocket behöver inte ställas, svaren kommer ändå.

– Jag har fått frågan om jag själv har adhd, men nej, jag tror inte det. Alla människor har drag av npf eftersom det är en beskrivning av mänskliga beteenden. Att ha en diagnos innebär att du har svårigheter i vardagen så att det blir en funktionsnedsättning. Det har jag aldrig haft.

Vad är det som gör att han orkar och hinner? Kanske är det hans förmåga att sova gott om nätterna och träningsvanan som håller systemet i balans. Han berättar att han helt skippar tv, som ju kan vara en tidstjuv. Just nu föredrar Måns Lööf cyklingen, gärna ute på landsvägar. Att susa fram i naturen är ett bra sätt att rensa skallen och få återhämtning, berättar han. Han tränar även padel och pickleball, åker Vasaloppet och paddlar. Tidigare har han tävlat i hundspann, tävlingscyklat och klättrat.

Den stora uppförsbacken

Men även vältränade och psykiskt starka personer kan falla.

Måns Lööf blir allvarlig och lågmäld när insjuknandet i reumatism kommer på tal. För tre år sedan kom den stora uppförsbacken.

– Jag låg i ett rum i ett halvår och lyssnade på Nick Cave. Och grät. Jag hade så mycket smärta.

Hans fru och två vuxna döttrar fanns vid hans sida. Han fick rätt medicinering och började så småningom träna igen. Nu är han till stor del återställd, lite mer klok och mindre tävlingsinriktad, med trygg förvissning om att familjen finns där när han behöver dem. För familjen, den är viktig.

Så möter du barn med npf-diagnoser

  • Var närvarande
  • Ugå från framförhållning, struktur och tydlighet i alla möten
  •  Var förutsägbar
  • Var tydlig och kortfattad
  • Ett barn med diagnos är inte sin diagnos och alla barn är unika

Trygg uppväxt

Måns Lööf berättar om sin trygga uppväxt med skilda men engagerade föräldrar. Både pappa, mamma och styvmor var läkare och i familjen finns storasyster Anna som har varit EU-parlamentariker i 15 år. Döttrarna utbildar sig till sjuksköterska respektive lärare.

– Grundvärderingarna om alla människors lika värde och ett socialt engagemang har alltid funnits i vår familj. Pappa var en fantastisk psykiater, helt magisk på att läsa av och hjälpa människor.

Måns Lööfs stora mål är inte längre jobbrelaterade, även om han kan drömma om att delta i något större forskningsprojekt – och kanske utveckla utbildningen Skills.

Men den största utmaningen är att hitta tid med Wilgot, ett och ett halvt år. Måns Lööf skiner upp när han beskriver de senaste stunderna med barnbarnet. Hur de bar hinkar med jord. Hur närvarande han lyckades vara där och då.

– Jag vill hinna vara en bra morfar. Det är jätteviktigt för mig.

Mer Måns Lööf

  • Titta på – klipp från UR:s Superungar, där Måns Lööf har medverkat som expert.
  •  Titta på – Föreläsningen Den förutsägbara ledaren på Måns hemsida: mansloof.nabodev.se

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida