Jag vill ge hopp
Hon är operationssjuksköterskan som kände att hon ville göra något mer. Nu har Anneli Persson hittat sin livsuppgift ombord på världens största sjukhusskepp.
Det finns en händelse som Anneli minns särskilt starkt. Fartyget låg i Kongo Brazzaville och som vanligt var det en lång kö med hjälpsökande människor. En av dem var en ensam ung mamma som bar sitt barn på ryggen. Hon hade aldrig sett sin dotter eftersom hon var helt blind. Ena ögat kunde operationsteamet inte göra så mycket åt, men på det andra hade hon gråstarr som gick att operera.?
— När vi tog bort bandaget efter operationen och hon fick se sin dotter för första gången tittade hon noga på henne, undersökte flickan från topp till tå, och sade till slut ”så vacker hon är”.
??Det har gått sex år sedan Anneli Persson klev ombord på fartyget Africa Mercy första gången. Sedan dess har hon åkt med fartyget tre till fem månader varje år. Numera företräder hon också organisationen Mercy Ships i Sverige.?
— Jag jobbade som sjuksköterska på ögonkliniken i Umeå, men gick omkring och funderade mycket över någon form av missionsarbete, att få hjälpa människor som har det svårt.?
Det var mamma Runa som tipsade henne om Mercy Ships och när Anneli började ta reda på mer om organisationen kände hon direkt att hon hade hittat det hon sökte. Organisationen vilar på kristen grund men är inte knuten till någon speciell kyrka.?
— Deras vision om att hjälpa människor i nöd, att ge hopp och läkedom, stämmer klockrent med mina egna värderingar.??
Mercy ships har haft fyra fartyg sedan verksamheten startade 1978. Det nuvarande, Africa Mercy, har 80 vårdplatser och 6 operationssalar. Ombord arbetar omkring 450 personer från olika nationer. Här finns bland annat läkare, sjuksköterskor, tandläkare, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. De ger gratis specialistsjukvård när fartyget anlöper hamnar på den afrikanska kontinenten. ?
— Eftersom det ofta inte finns specialistsjukvård i de länderna kommer patienter till oss med tumörer, stora som meloner, och barn som har svåra missbildningar eller brännskador, säger Anneli.??
I operationsrummen på fartyget görs kirurgiska och ortopediska ingrepp av olika slag, plastikkirurgi och inte minst många ögonoperationer.?
— Det finns 45 miljoner människor i världen som är blinda på grund av att de inte får vård. Vi opererar bland annat många med gråstarr så att de får tillbaka synen. Det påverkar hela familjen, så att barnen till exempel kan gå till skolan i stället för att vara hemma och ta hand om en förälder som inte ser, berättar Anneli.
?En egen, manuell teknik har utvecklats i stället för den dyrbara ultraljudstekniken, vilket gör att betydligt fler kan opereras. Dessutom lärs tekniken ut till lokal sjukvårdspersonal och på så vis sprids kunskapen som ringar på vattnet. Att utbilda och sprida sjukvårdskunskaper är nämligen en grundläggande idé bakom verksamheten. I varje hamn anställs 200 praktikanter, ofta sjuksköterskor som arbetar i landet. På skeppet får de hjälpa till i teamen och får samtidigt undervisning som ger dem ny kunskap som de sedan kan förmedla vidare.??
Livet ombord innebär mycket arbete och enkla förhållanden. Upp till tio personer delar på en hytt med en dusch. Hytterna är indelade i små bås med två kojer. De anställda får ingen lön utan betalar i stället för mat och logi under tiden ombord. De som inte har egna pengar hittar stipendier eller sponsorer för att kunna vara några månader eller år på fartyget och hjälpa till.
Många är nyhetsrapporterna om pirater och fartygskapningar i farvattnen utanför Afrika. Ändå har Mercy Ships aldrig råkat ut för det.?
— Det var nära en gång, men vi har piratspaning dag som natt. Eftersom vi har så mycket goda relationer i Afrika skyddar det oss också till viss del mot attacker, säger Anneli.??
Just nu är Africa Mercy på väg till Madagaskar efter en inbjudan från landets president. Annars är västafrikanska länder det vanligaste målet, men på grund av ebolautbrottet har planerade resor till Guinea och Benin ställts in den senaste tiden. ?
— Fartyget är inte byggt för att kunna ta emot patienter med allvarliga infektioner. Vi är förstås jätteledsna över att inte kunna vara där, men skickar förnödenheter och material via våra kontakter, berättar Anneli.?
Nu arbetar hon halvtid på Mercy Ships kontor i Göteborg med att göra organisationen mer känd i Sverige, rekrytera nya volontärer och hitta nya gåvogivare som vill stödja verksamheten. På den andra halvtiden arbetar hon på en privat ögonklinik i Göteborg. ?
— Det är det här jag vill ägna mitt liv åt.
Mercy ships
- 1 200 volontärarbetare.
- 564 hamnar i 70 länder har besökts.
- 61 000 operationer och 278 000 tandvårdsbehandlingar har genomförts.