Regionalpolitik

Jämtländsk fackkämpe ger sig in i politiken

Hallå där, Roger Bergebo, avdelningsordförande för Vårdförbundet Jämtland som nu tar steget till regionpolitiken som toppnamn för Liberalerna i valet nästa år. Var har man egentligen mest makt i vården – i Vårdförbundet eller som regionpolitiker?

1 oktober 2021

– Det går ju inte att jämföra på det sättet riktigt. Man har olika roller, som facklig ordförande representerar man medlemmarna och som regionalpolitiker en helt annan roll. Hälso- och sjukvård är visserligen prio ett för mig även inom politiken. Men det blir ett annat perspektiv som egentligen handlar om att hela regionen ska växa och man ska kunna verka var som helst, med infrastruktur, vägar och it-struktur. Hälso- och sjukvården har i dag ingen god digital infrastruktur – det behövs om man ute i länet ska kunna skicka till exempel provresultat till slutenvården i Östersund.

Roger Bergebo.

– Vi vill ju att patienter och medborgare ska ha en god och nära vård i hela vår region. Jag skulle vilja påstå att så är viljan i hela landet.

Hur kom du fram till det här beslutet?

– Egentligen var det tänkt att jag skulle in på Liberalernas lista redan 2017. Men så blev jag vald som ordförande för Vårdförbundet i Jämtland på fyra år, så planerna ändrades. Men orsaken är väl framför allt att visst kan man påverka rent fackligt, men det är frågor som jag tycker är så oerhört viktiga att jag vill påverka dem på ett annat sätt och få igenom mina uppfattningar om hur sjukvården ska vara.

Vad vill du göra som politiker i regionen?

– Vi kan bygga ett stort sjukhus med all utrustning, men sen måste det finnas personal som kan ta hand om patienterna som söker sig dit. Den bristen är ett ännu större problem i glesbygden. Det är en viktig fråga: hur ska vi få fler medarbetare som söker sig till regionen som arbetsgivare? Vi pratar om god arbetsmiljö och en god personalpolitik som förutsättningar. Allt går hand i hand.

– Vi liberaler vill också se väl utarbetade introduktionsprogram, kunskapsbaserad vård, hälsosamma arbetstider – det här är ju frågor man känner igen i Vårdförbundet. Man ska ha en löneutveckling så att lönen dubbleras under yrkeslivet. Det måste komma från politiken, och det ser ju inte så i dag. Det här är oerhört viktiga frågor för oss.

Hur vill du förändra vården?

– Underlätta småskalighet. Mindre mottagningar, till exempel distriktssköterskemottagningar, runtom i länet skulle ha en stor betydelse för närheten. Om det inte går att få till inom regionen kan man också tänka sig alternativa utförare, till exempel en distriktssköterska som startar eget.

– Mer mobil vård i hela Jämtland Härjedalen, inte bara i närområdet kring Östersund. Det skulle spara onödig slutenvårdskontakt. Det är inte heller hållbart att alla ska ta sig till specialistvården i Östersund, man måste sträva efter att få ut den i regionen. Jämtland Härjedalen är lika stort som från Ystad till Norrköping. Det säger sig självt när man tittar på miljötänk och vad det innebär kostnadsmässigt på det sättet, om många har 20-30 mil till vården.

Vårdförbundet i Jämtland har haft det ganska tufft – vad vill du säga till din efterträdare under överlämningstiden?

– Om det blir valberedningens förslag Kerstin Lilja (i dag vice ordförande, reds. anm.) så är vi väl samkörda. Vi har jobbat ihop i flera år. Kontakten kommer bestå men i andra roller. Man har sin hemvist och den försvinner inte bara för att man blir politiker.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida