Röntgensjuksköterska

Kalix första MR-kamera på plats

Kalix första MR-kamera på plats
Taina Dahl, till vänster, och Kerstin Ribom vid den efterlängtade MR-kameran i Kalix. Där kommer man alltid att jobba i par, aldrig ensam. Foto: Privat

Äntligen! Kalix sjukhus har fått en egen MR-kamera och personalen jublar. Nu får patienter i östra Norrbotten närmare till en undersökning och väntetiderna kortas.

– Det känns jättespännande och roligt och vården blir effektivare och säkrare nu. En MR-kamera är ingen lyx, det ska det finnas på en röntgenavdelning kan man tycka, säger Kerstin Ribom, röntgensjuksköterska och enhetschef för bild- och funktionsmedicin i Kalix. 

Men för Kalix sjukhus har en MR-kamera varit långt från en självklarhet. Trots långa väntetider och dyra, besvärliga resor till andra sjukhus, sa den tidigare regionmajoriteten länge nej. Som skäl gavs bland annat kostnaden och problem med bemanning. I trakten misstänkte allt fler att sjukhuset var på väg att läggas ner.  

Viktigt för jämställd vård

Beslutet att äntligen satsa på en kamera förändrade stämningen.  

– Hela sjukhuset och alla som bor på orten jublar. Det är så många som är glada, det här är bra för patienterna. För att kunna leva och bo på mindre orter är det så viktigt att det finns fungerande sjukvård. Det ska vara jämställd vård, man ska inte behöva åka hur långt som helst för en undersökning, säger Taina Dahl, röntgensjuksköterska i Kalix.  

Investeringskostnaden för kameran inklusive ombyggnation är 30 miljoner kronor.  

Från fyra till fem kameror

Vidsträckta Region Norrbotten har nu fem fasta MR-kameror.
En finns i Kalix, två i Piteå, en i Gällivare och en på Sunderby sjukhus utanför Luleå. Dessutom finns den privatdrivna mobila MR-trailern. 

Taina Dahl har MR-kompetens sedan tidigare. Tillsammans med en kollega gick hon en MR-utbildning på universitetet och de två kommer att vara modalitetsansvariga.  

– Min önskan var att få en MR-kamera hit men när jag började för fyra år sedan fanns det inte på kartan – det här känns som rena lottovinsten, säger hon. 

Målet är att alla röntgensjuksköterskor på avdelningen ska kunna hantera kameran, enligt enhetschef Kerstin Ribom. Och elva anställda ska bli tolv. 

– Det har varit hög prioritet på MR hela året. Sedan september har personalen roterat mot sjukhuset i Piteå för att lära sig på deras kamera. Några har redan lärt sig köra och andra har mest bekantat sig med miljön, säger hon.  

Lättare att rekrytera

Utbildningen fick pausas några veckor tidigare än planerat före jul på grund av corona.

En svårighet är bemanningen, ett par pensionsavgångar och en lucka kan ställa till det. Sjukhuset hoppas på några studenter i Kalixtrakten som snart blir färdiga. 

– Det blir nog lättare att rekrytera nu när vi har MR eftersom jobbet blir roligare och mer varierat, tror Taina Dahl. 

MR-kameran har fått en perfekt placering inne på röntgenavdelningen, poängterar Kerstin Ribom. Säkerheten blir optimal. Och i december överfördes protokollen från en likadan kamera i Piteå. 

Planen är att undersöka sex patienter om dagen till att börja med, cirka 1 250 per år. Förutom att patienterna slipper onödigt långa sjukresor sparar regionen 700 000 kronor per år.  

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida