Kalmarfallet tas upp i Högsta domstolen

Det så kallade Kalmarfallet, ett litet barns död på grund av felmedicinering, är ännu inte avslutat. Högsta domstolen beslutade i dag måndag att pröva om hovrättens dom var riktig: att en sjuksköterska var vållande till barnets död.

31 oktober 2005

Sjuksköterskans försvarare i hovrätten, Sture Larsson, är mycket nöjd med Högsta domstolens (HD) beslut.

? Det är mycket positivt. Nu får sjuksköterskan en helt ny prövning och jag tror chansen är stor att hon kommer att frikännas, säger han.

Inte likhet inför lagen

Sture Larsson tror att orsaken till att HD bestämt sig för att ta upp fallet är de dubbla sanktionsformer som är så tydliga inom hälso- och sjukvården och som innebär att det inte finns någon likhet inför lagen.

? Det ska inte vara så att en person i till exempel Kalmar åtalas inför civil domstol för att där finns en åklagare som intresserat sig för fallet, medan en liknande händelse i till exempel Göteborg eller Jönköping inte går till domstol utan enbart till HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, säger han.

HDs dom blir vägledande

Sture Larsson säger att det är uppenbart att HD tycker att fallet är principiellt intressant.

? Man ska vara medveten om att HD bara tar upp en och en halv procent av de fall som överklagas dit, säger han.

Oavsett utgången i HD kommer domen att vara vägledande för framtiden.

– Om sjuksköterskan fälls är det en signal till åklagare att åtala mer och om hon frikänns är det en signal om att åklagarna ska låta HSAN sköta den här typen av frågor, säger Sture Larsson.

När rättegången i HD hålls är inte bestämt, men Sture Larsson tror att det blir någon gång efter nyår.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida