”Kampen om höjda ingångslöner fortsätter”

Studentupprorets krav på höjda ingångslöner har varit framgångsrikt och kampen kommer att fortsätta till dess att landstingen går med på kraven. Det säger Ulrika Blumfelds, en av personerna bakom vårens protester, som tycker att sjukhusen riskerar både patienternas och personalens välmående. En kritik som vårdförbundet delar.

8 augusti 2012

Vårdfokus berättade tidigare i dag om Sveriges Radios nyhet att inga av de största sjukhusen i 21 landsting gått med på 24 000 i ingångslön för nyutexaminerade.

Ulrika Blumfelds, som under våren var en av de drivande i upproret, menar ändå att man nått stora framgångar. Flera nyutexaminerade har fått höjda ingångslöner, framför allt inom kommunerna, geriatriken, psykiatrin men också på storsjukhusen, även om det inte varit så vanligt med 24 000 där. Men framför allt har upproret syftat till att bilda opinion och under året har en omfattande debatt om löner dragit igång.

– Det är tydligt att sjukhusen inte har gjort sitt jobb i rekryteringsprocessen. De har länge känt till upproret och att det råder en generell brist på arbetskraft. Det är någonting de skulle ha budgeterat för, säger Ulrika Blumfelds.

Under sommaren har hon jobbat inom geriatriken på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, med en lön över 24 000. Inom några dagar kommer besked om hon kan vara kvar, annars är det ut och söka nytt jobb som gäller. Men hon kommer inte att söka sig till storsjukhusen eftersom de betraktar henne som grön i ett halvår efter examen, vilket betyder en lön på runt 21 500.

En struktur som måste ändras

Ulrika Blumfelds menar att det är en struktur som måste förändras, och det tar tid. Studentupproret kommer att fortsätta sin kamp precis som tidigare, och det blir allt mer välorganiserat. Den 24 oktober ska en stor nationell manifestation äga rum runt om i landet.

– Vi har ett stort stöd från allmänheten och vi kommer fortsätta diskutera hur skattepengarna används. På Tillväxtverket äter man lyxmiddagar för pengar som skulle kunna ha gett höjda löner till sjukvårdspersonal. Och storsjukhusen måste tänka till hur de bedriver vård. Om de fortsätter som under sommaren kommer både personal och patienter att bli lidande.

Kritik från vårdförbundet

Vårdförbundets vice ordförande, Pia Arndorff, stämmer in i kritiken. Hon tycker sjukhusens agerande är cyniskt.

Foto: Helena MirschPia Arndorff. Foto Helena Mirsch

För samtidigt som man tackat nej till personal på grund av att de kräver högre lön har larmrapporter strömmat in om underbemanning, överbeläggningar och stressad personal. Att sjukhusledningen vägrar höja ingångslönerna av rädsla för att tappa erfaren personal tycker hon visar att något är fel i lönestrukturen.

– Tillgång och efterfrågan, som normalt styr marknaden, tycks inte gälla för våra yrkesgrupper. Men det här är något som sjukhusen själva har skapat, genom att år efter år strunta i att satsa på en vettig lönestruktur. Jag har förståelse för att man inte kan göra allt samtidigt, men det är viktigt att visa en god vilja, att visa att man vill ändra på sikt, säger Pia Arndorff.

Vårdförbundet kommer även i fortsättningen att stötta studenterna i deras krav på höjda ingångslöner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida