KI får ny ordförande efter Macchiarini-skandalen

KI får ny ordförande efter Macchiarini-skandalen
Göran Stiernstedt, som nyligen slutförde sitt uppdrag som nationell samordnare för en effektivare vård, tar plats i Karolinska institutets styrelse som ny ledamot.

I kölvattnet av skandalen med kirurgen Paolo Macchirarini presenterade regeringen i dag en delvis ny styrelse för Karolinska institutet. 

24 november 2016

Efterverkningarna av Macchiarini-affären fortsätter. I går fick producenten Bosse Lindquist Stora journalistpriset i klassen ”Årets avslöjande” för SVT-dokumentären Experimenten, som ledde till att Sverige fick upp ögonen för forskningsfusket inom Karolinska institutet. Skandalen har lett till att flera personer fått lämna sina tjänster, däribland KI:s rektor Anders Hamsten.

Tidigare i år beslutade regeringen att byta ut delar av Karolinska institutets styrelse. I september avgick ordföranden Lars Leijonborg på eget bevåg, men han hade troligen blivit av med sitt uppdrag ändå.

Vid en presskonferens i dag blev det klart att Mikael Odenberg kliver in som ny ordförande. Sedan 2008 har han varit generaldirektör och chef för affärsverket Svenska kraftnät. Han har tidigare haft ett flertal politiska uppdrag i riksdag, regering och landsting.

– Omständigheten att den så kallade Macciharini-affären kunde uppkomma, och gå så långt, är graverande. Alldeles bortsett från de enskilda människor som detta har gått ut över, har Karolinska institutets anseende skadats. KI rankas fortfarande högt internationellt men ryktet har solkats, både här hemma och internationellt. Ska man försöka fånga styrelsens uppgift så blir det att försöka leda arbetet för att återupprätta KI:s forna glans, sa Odenberg under dagens presskonferens.

Han vill inte kommentera konkreta åtgärder i sin nya roll, men en första viktig uppgift är att återuppta rekryteringsprocessen och få fram förslag till en ny rektor.

Vid sidan om Odenberg tar tre nya ledamöter plats i styrelsen. Dessa är:

  • Göran Stiernstedt. Konsult och rådgivare i den statliga kunskapsstödsrådgivningen. Han har tidigare arbetat som överläkare.
  • Liselott Höjgaard. Sedan 2000 avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Hon är professor i medicinsk teknik vid Köpenhamns universitet.
  • Björn Stensaker. Professor vid institutet för pedagogik vid Universitet i Oslo. Han forskar och undervisar om organisation, styrning och ledning i högre utbildning.

De nya ledamöterna väljs in med start 1 december, och förordnandet löper till 2020.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida