Klicka dig fram till matnyttiga länkar

13 januari 1997

Matnyttiga länkar till hemsidor för hälso- och sjukvårdsintresserade finns det i dag gott om på Internet. Har du väl hittat fram till en plats brukar det i regel finnas mängder med bra länkar till andra platser – i Sverige eller utomlands.

Du kan börja i Spris bibliotek & utredningsbank. Dit hittar du på adressen http://www.spri.se/spriline.htm. Det är Sveriges största samlade informationsresurs inom hälso- och sjukvårdsområdet. Här kan du kan du fritt söka i de flesta av Spris databaser.

Exempelvis i Spriline som innehåller referenser till böcker, tidskriftsartiklar, FoU-dokument från landsting, sjukvårdsenheter, universitet och högskolor samt videoband. Samtliga dokument kan du låna gratis – via nätet.

Databasen Spriline Projekt innehåller information om aktuella FoU-projekt inom hälso- och sjukvård, folkhälsa, handikapp- och äldreomsorg i kommuner och landsting. Den omfattar cirka 5 000 projektbeskrivningar. Varje år tillkommer cirka 1 200 projekt. Håller du själv på med ett projekt och vill synas är det bara att fylla i webformuläret och klicka in det till basen.

Du som i stället vill se vad Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik, SBU, har för sig surfar vidare till http://www.sbu.se/home.html. Här hittar du en förteckning över SBUs pågående och avslutade projekt. Du kan också läsa sammanfattningar av de rapporter SBU gett ut. Du får själv leta dig framåt via de alfabetiskt ordnade titlarna, eller gå efter kategorier. Endast engelska titlar presenteras.

En alldeles utmärkt sökmotor erbjuder däremot Health Gate i USA på adressen http://www.healthgate.com/Health Gate/ home.html. Här kan du fritt söka i den populära databasen Medline som innehåller referenser till artiklar från ett stort antal medicinska tidskrifter. En guldgruva för den vetenskapligt intresserade och än så länge gratis.

Vill du veta senaste nytt från Socialstyrelsen klickar du dig till http://www.sos.se/sosmeny.htm. Här hittar du också sammandrag av Socialstyrelsens senaste rapporter och en förteckning över dess skrifter. Bara att beställa.

Du kan varje vecka läsa fem sammanfattande artiklar om de senaste nyheterna i britternas motsvarighet till Vårdfacket – Nursing Standard. Dit kommer du på adressen http://www.nursing-standard.co.uk/vol11-11/this week.htm.
Hos Medical Link på http://www.medicallink.se/        medlink/homepage.html hittar du mängder av länkar till läkemedelsföretag, tidningar, medicinska laboratorier, patientföreningar, olika vårdgivare och sjukvårdsföretag med mera.

Vill du hålla dig á jour med nya internationella sjuksköterskesidor kan du klicka till Cool Nursing Site of the Week på http://www.odyssee.net/~fnord/nurselink.html. Om du registrerar dig på sidan får du varje vecka de senaste länkarna direkt hem i den egen e-postlåda.

Senast jag var inne där hittade jag bland annat Virtual PNP (Pediatric Nurse Practitioners) som vänder sig till barnsjuksköterskor – och föräldrar. Den finns på http://home.earthlink. net/~emgoodman/virtualpnp.htm.

Du som känner för att fräscha upp dina kunskaper i barnhälsovård kan alltid försöka lösa det tiotal fallbeskrivningar som presenteras med bilder och allt. När du tror dig ha löst ett patientfall klickar du på facit för att se om du gjort rätt bedömning och handlat riktigt.

För den som gillar sanna men galna  historier om sjuksköterskor är Weird Nursing Tales på http://users.twave.net/ texican/default.htm ett måste. Men var beredd på det         värsta. Du hälsas välkommen av en nickande dödskalle.                   

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida