Kommunals nej kan påverka lönerevisionen

Både fack och arbetsgivare sa i dag nej till medlarnas bud till nya löner för Kommunals medlemmar. Enligt Eva Fernvall, Vårdförbundets ordförande, kan de höga nivåerna på buden påverka den lönerevision som många av Vårdförbundets medlemmar befinner sig i.

31 mars 2003

– Ja, Om det skulle bli fem procent under ett år, som medlarna föreslog för vårdanställda, så kommer det att bli en anspänning om resurserna. Men det är svårt att säga om det gynnar eller missgynnar oss.

I Stockholm är tonen en annan.

– Jag tror inte att förhandlingen mellan Kommunal och arbetsgivarna påverkar oss. Det är fortfarande så stor brist på sjuksköterskor här, säger Vårdförbundets kommunsektions ordförande Ann Marie Östberg.

Kommunförbundets direktör, Markus Gustafsson, tror inte heller att Kommunals avtalsförhandlingar kommer att påverka Vårdförbundets medlemmar.

– Nej, jag tycker dessutom att det är viktigt att sjuksköterskornas lönesamtal och nya löner rullar på och inte tappar tempo på grund av det här.

Medlarnas bud bestod i en satsning på anställda inom vård och omsorg. Dessa grupper skulle få fem procent under ett år och två procent året därpå. Resterande yrkesgrupper skulle få två procent första året och två procent under andra året. Kommunal ansåg att budet var för lågt för vissa yrkesgrupper. Dessutom ville man ha ett ettårigt avtal för att komma i fas med andra LO-förbunds avtalsförhandlingar. Arbetsgivarna välkomnade satsningen på anställda inom vård och omsorg, men ansåg att budet var för högt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida