Kraftig ökning av gonorré i Sverige – fler resistenta bakteriestammar

Antalet fall av gonorré i Sverige ökade kraftigt under 2022. Sjukdomen har blivit allt vanligare och mer resistent mot antibiotika.
Regionerna anmälde 3 361 fall av gonorré under 2022, enligt preliminära siffror från Socialstyrelsen. Det kan jämföras med 2 700 fall året innan och är den högsta siffran på decennier. Bortsett från en liten nedgång under pandemin har antalet fall varit stigande sedan mitten av 1990-talet.
Det är dock fortfarande långt kvar till siffrorna från 1960- och 1970-talen då gonorré var betydligt vanligare. Som mest rapporterades nära 40 000 fall per år i början av 1970-talet. Under mer än två decennier minskade sedan gonorrétrenden konstant. Som lägst var antalet fall i Sverige i mitten på 1990-talet då det bara rapporterades omkring 200 fall per år.
Smittas vid sex med motsatt kön
Sedan dess har det bara ökat, framför allt i storstadsområdena. I Skåne var ökningen 76 procent under 2022 jämfört med året innan. En skillnad jämfört med tidigare är att majoriteten smittats via sex med motsatt kön – till skillnad från tidigare då flest fall av gonorré hittats bland män som har sex med män, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Gonorré ger oftast besvär från urinrör och slida, men kan vara asymtomatisk. Om infektionen inte behandlas kan det leda till sterilitet genom inflammation i bitestiklarna hos män och i äggledarna hos kvinnor.
En oroande trend är också att allt fler bakteriestammar är resistenta mot antibiotika.
”Stort folkhälsoproblem världen över”
Ronza Hadad är biomedicinsk analytiker som forskar på just gonorrébakterien vid Örebro universitet. Bakterien är mycket föränderlig och benägen att utveckla antibiotikaresistens, berättar hon i ett pressmeddelande från Region Örebro.

– Gonorréns arvsmassa är otroligt anpassningsbar och bakterien har en förmåga att byta ut delar av sin arvsmassa vilket gör att den kan förändra sig hela tiden. Den kan också mutera sig. Gonorré är ett stort folkhälsoproblem världen över. Det behövs kontinuerlig övervakning på både nationell och global nivå. Därför är forskning som undersöker bakterierna i detalj extra viktigt för att kunna fatta beslut kring rekommendationer och förebyggande åtgärder, förklarar Ronza Hadad.
Tillsammans med sin forskargrupp har hon genomfört en metodutveckling för gonorré som innebär att man kan upptäcka både infektion och markörer för antibiotikaresistens i samma molekylära test.
– Metodutveckling av molekylära tester är av största vikt. Vi behöver snabbt hitta infektionen och samtidigt identifiera antibiotikaresistens inför behandling för att förhindra efterföljande komplikationer men också för att minska smittspridningen i vårt samhälle, säger Ronza Hadad i pressmeddelandet.