Krokom anställde – slapp smittspridning

Krokom anställde – slapp smittspridning
På några år har sjuksköterskebemanningen inom äldrevården i Krokom kommun gått från pressad till välbemannad. Arkivbild: Mostphotos

Krokoms kommun försökte hålla coronaviruset borta från äldreboendena genom att anställa fler sjuksköterskor – och lyckades. ”Många önskar att vi alltid kunde vara så här många” säger sjuksköterskan Linda Näsman.

– Vi har det faktiskt riktigt bra. Under hela pandemin har det varit mycket att tänka på. Men vi har haft en bra, stabil bemanning. Man har jobbat med kollegor som man känner och har förtroende för. Det har underlättat mycket, säger sjuksköterskan och skyddsombudet Linda Näsman på ett korttidsboende i Krokoms kommun.

Så var det inte för ett par år sedan. Då var flera sjuksköterskor i den jämtländska kommunen långtidssjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning. Sjukfrånvaro täcktes upp med hyrsjuksköterskor. I dag, ett år och en pandemi senare, är ingen sjuksköterska långtidssjukskriven av jobbet. Ingen av dem har haft covid-19. De som varit sjuka längre än 14 dagar har brutit foten eller haft ryggskott.

Porträtt av verksamhetschefen Marie Hermansson
Marie Hermansson är verksamhetschef för bistånd, hälsa och sjukvård i Krokoms kommun.

Fler sjuksköterskor på säbo = ingen smittspridning

Lösningen var att anställa fler sjuksköterskor och distriktssköterskor i kommunen. Det tror verksamhetschefen Marie Hermansson. 2019 beslutade kommunledningen att lägga extra pengar på just sjuksköterskorna. Lönerna höjdes med 7,9 procent och kommunen kunde utöka grundbemanningen med två sjuksköterskor och en distriktssköterska.

– Det gör stor skillnad i en liten kommun. Det gjorde att vi kunde fasa ut bemanningssjuksköterskorna, säger Marie Hermansson.

Trots det blev det en kämpig sommar 2019. Inte en enda sjuksköterska hade sökt sommarvikariaten. Enhetschefer och mas fick hoppa in för att klara sommarbemanningen. Till sommaren 2020 bestämde sig Marie Hermansson att testa ett nytt grepp för att locka sjuksköterskor till sommarvikariaten: gratis boende, fiskekort och hunddagis.

Det visade sig fungera. Krokom fick tillräckligt många sjuksköterskevikarier, och trots coronavirusets extra påfrestningar kunde sjuksköterskorna i Krokom få ut hela sin sommarsemester.

”Kan vara hemma utan dåligt samvete”

Men Krokom fick faktiskt extra sjuksköterskor redan tidigare under pandemiåret. I mars och april 2020 anställdes två heltidssjuksköterskor och en distriktssköterska på 60 procent för att täcka upp korttidsfrånvaron under pandemin.

Krokom och Covid-19

I Krokoms kommun har varken sjuksköterskor eller fast boende i omsorgen smittats av covid-19. Så här gjorde de:

  1. Utökad bemanning, från 27 till 30 sjuksköterskor
    Två extra sjuksköterskor på heltid och en extra distriktssköterska på 60 procent jobbar i kommunen under pandemin. Grundbemanningen är 13 distriktsjuksköterskor och 14 sjuksköterskor.
  2. Schemalagd lästid
    Sjuksköterskorna har tid avsatt att läsa på om nya restriktioner och rutiner, och kan sedan informera omsorgspersonalen.
  3. Inga bemanningssjuksköterskor
    I stället har de fler anställda som lär känna verksamheten och brukarna under en längre tid.

– Nu har vi kunnat vara hemma med snuviga näsor utan att ha dåligt samvete gentemot kollegorna, säger sjuksköterskan Linda Näsman.

I och med överbemanningen har sjuksköterskorna kunnat samordna och hjälpa varandra om det varit hög frånvaro på något boende. Det blev också möjligt för kommunen att schemalägga lästid för sjuksköterskorna, så att de hinner läsa på om nya rutiner och restriktioner.

Porträtt av Linda Näsman utomhus i snölandskap
Linda Näsman är sjuksköterska och skyddsombud på ett korttidsboende i Krokoms kommun.

Färre missar med schemalagd lästid

– Vi har lagt jättemycket tid på att handleda omsorgspersonalen. Det är jätteviktigt att de får tillgång till oss, för de är närmast patienterna. De måste ha koll på hur man ska använda skyddsutrustningen. Om vi inte hade varit extra många hade vi inte hunnit med det på samma sätt. Det hade nog varit mer stressigt och fler missar. Nu har vi kunnat hålla nollan, säger Linda Näsman.

Hon syftar på att Krokom inte har haft smittspridning på något av sina tre äldreboenden. Till korttidsboendet där Linda Näsman jobbar kom två covid-smittade patienter från sjukhuset. Men de har inte spridit vidare sjukdomen till varken personal eller andra boende. Omkring tio personer med hemtjänst har smittats.

Enligt coronakommissionens första delrapport verkar antalet avlidna äldre på särskilda boenden främst bero på hur stor den allmänna smittspridningen är. Den lilla, glesa kommunen Krokom har haft en låg smittspridning jämfört med landet, regionen och andra kommuner med samma folkmängd, vilket också kan ha haft betydelse.

Låg smittspridning i Krokom

  • 3 procent av befolkningen i Krokoms kommun har haft covid-19. I Region Jämtland Härjedalen har 4,5 procent av befolkningen haft det. I Sverige har 5,9 procent konstaterats smittade.
  • Regionen ligger på plats 14/21 i antal smittade per hundratusen invånare.
  • Jämfört med andra kommuner i landet med ungefär lika många invånare (15 000) som Krokom har kommunen haft färre smittade än de flesta, men inte lägst antal.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SCB, region Jämtland Härjedalen. Statistiken samlades in under vecka 6.

– Det är många faktorer som spelat in, men vi kan inte heller blunda för att vi haft en så pass bra och stabil sjuksköterskebemanning. Vi har fått behålla den kompetens vi har och de gör ett fantastiskt arbete, säger verksamhetschefen Marie Hermansson.

De senaste två åren har kommunen sett ett minskat antal avvikelser och infektioner i patientsäkerhetsrapporterna från de särskilda boendena. Även under pandemin.

”Vi hade väldigt mycket avvikelser när vi hade bemanningssjuksköterskor”

–  Det tänker jag har att göra med kontinuiteten med sjuksköterskor. Vi hade väldigt mycket avvikelser när vi hade bemanningssjuksköterskor. Med en rimlig bemanning blir det också en rimlig arbetsmängd. Ingen sjuksköterska har sagt upp sig under året. Det är jätteroligt, säger Marie Hermansson.

Även Linda Näsman upplever att det varit bra att kommunen slutat hyra in sjuksköterskor.

– Det är bättre att de anställs en längre tid så de verkligen lär sig rutinerna, stället och blir en del av den sammansvetsade gruppen. Nu har vi inte behövt lägga extra tid på sådant heller.

Så många sjuksköterskor jobbar i Krokom

År 2019 utökades grundbemanningen med två sjuksköterskor och en distriktssköterska.

För att förstärka upp bemanningen ytterligare under pandemin och täcka upp korttidsfrånvaron, visstidsanställde kommunen ytterligare två heltidssjuksköterskor och en distriktssköterska på 60 procent. Deras anställningar löper ut i augusti 2021.

Sedan 2018 jobbar alltså sex fler sjuksköterskor i Krokoms kommun.

30 sjuksköterskor jobbar i Krokoms kommun i dag. Av dem är 14 distriktssköterskor.

Den extra pandemipersonalens anställningar väntas löpa ut i slutet av augusti i år.

–  Det hade inte varit fel att ha en buffert i bemanningen. Vi vet inte hur det kommer bli framöver, vad som händer när vi kommer ut på andra sidan, säger Marie Hermansson.

Linda Näsman förstår att bemanningen behöver vara skälig i förhållande till arbetsmängden, men skulle inte tacka nej till fler fastanställda kollegor.

– Det skulle vara intressant att se om det går jämnt upp med vikariekostnaderna. Många önskar att vi alltid kunde vara så här många, säger Linda Näsman.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida