Kroppskameror för vårdanställda stoppas i Skåne

Beslutet att utrusta vårdpersonal på akutmottagningarna i Skåne med kroppskameror blir inte av. Enligt en intern utredning är det inte tillåtet med nuvarande lagstiftning. Moderaterna i Skåne vill nu att lagstiftningen ändras.
Region Skånes politiska ledning beslutade förra året att sjuksköterskor och annan vårdpersonal på regionens akutmottagningar ska utrustas med kroppskameror. Detta som ett led i att försöka minska personalens utsatthet för hot och våld.
Beslutet ifrågasattes av såväl vårdpersonal som säkerhetsansvariga. Ingen hade frågat dem om deras synpunkter.
– Jag tycker det känns jätteobehagligt. Jag vill inte ha en kamera på mig som folk ska klä av sig inför. Jag tycker att det är integritetskränkande, sa Linda Ohlsson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på akutmottagningen i Malmö, till Vårdfokus.
Olagligt
Nu visar en intern utredning som letts av regionens kanslidirektör att det saknas laglig grund för införandet av kroppskameror.
Att filma eller fotografera en patient i en utsatt situation innebär att integritetskänsliga uppgifter dokumenteras. Det strider mot såväl sekretess- som dataskyddslagstiftningen, enligt kanslidirektörens redovisning.
Justitieombudsmannen, JO, har i flera uttalanden gjort klart att det i medicinska sammanhang krävs samtycke från den som ska filmas inom hälso- och sjukvården.
Vakter bär kroppskamera
Sedan hösten 2017 bär ordningsvakter vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm kroppskameror. Även när de är inne på akutmottagningen. Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) har offentligt uttryckt att fler sjukhus i Stockholms län bör ta efter
– Vakterna rör sig över hela sjukhusområdet. Kamerorna slås bara på när de hamnar i en hotfull situation. De enda som kan se filmerna är polisen som i så fall får vända sig till vaktbolaget, säger S:t Görans säkerhetschef Sven Kamperin till Vårdfokus.
Att låta vårdpersonal bära kameror är enligt honom en annan sak. Då kan det strida mot etiken och kravet på att inte kränka patienters integritet.
Skriver till regeringen
Enligt Sydsvenskan har regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Carl Johan Sonesson (M), bestämt sig för att skriva till regeringen om behovet av en lagändring så att även vårdpersonal ska kunna bära kroppskamera. Frågan kommer att tas upp på regionstyrelsens möte nu på torsdag.
– Det är viktigt för oss lokalt. Vi ska uppvakta våra skånska riksdagsledamöter. Om de andra partierna sluter upp och påverkar sina ledamöter så kan det bli en ganska mäktig kraft, säger Carl Johan Sonesson till tidningen.