Kunskap ger trygghet

Kunskap ger trygghet
Heidi Johansson ser på när kollegan Ylva Lundholm undersöker öronen på Linda Jonsson.

Självständigt. Nu vet alla vad de ska göra när en patient kommer akut till hälsocentralen i Pajala.

Till närmaste akutsjukhus, som finns i Gällivare, är det femton mil. Därför ska alla sjuksköterskor på Pajala vårdcentral självständigt kunna triagera jourpatienter, hantera akuta situationer, arbeta patientsäkert och bedöma vad nästa steg ska bli. För att det ska fungera krävs tydliga rutiner och möjlighet för sjuksköterskorna att regelbundet öva på sådant de sällan möter. Nu har de utbildat sig för att själva klara fler patienter.

?Efter att ha gått kursen kliniska undersökningsmetoder 7,5 högskolepoäng, en del i en masterutbildning på 120 hp vid Umeå universitet, har specialistsjuksköterskorna Berit Johdet och Ylva Lundholm lärt sig att auskultera lungor och hjärta, undersöka bukstatus, öron, näsa och hals samt att ta anamnes. Nu är de i gång med att utbilda sina kolleger på jourmottagningen i delar av kliniska undersökningsmetoder. ?

Arbetssättet har lett till att fler jourpatienter tas om hand på sjuksköterskenivå. I maj 2014 gick 73 procent av alla jourpatienter på vardagar vidare till ett läkarbesök. I november hade andelen sjunkit till 63 procent. ??

Akutjournalen Metts är grunden för bedömningen av hur allvarlig en situation är. Har pati­enten till exempel en misstänkt radiusfraktur och behöver röntgas, skriver sjuksköterskan remiss så att patienten är väl förberedd när hen träffar läkaren.?

— Vi gör det vi kan, absolut inte mer. Vi skattar symtom och om vi är osäkra konsulterar vi läkare. Alla patienter behöver inte träffa en läkare samma dag, många kan gå hem med råd om egenvård eller få en bokad tid längre fram, och då kan vi förbereda dem med prover eller andra undersökningar, säger Berit Johdet. ??

Med bredare kunskap blir patientsäkerheten högre och arbetet roligare. Men ”miniläkare” vill de inte bli.?

— Vi sjuksköterskor har ett fantastiskt roligt och utmanande arbete, särskilt här i glesbygd. Ökad kunskap, tydliga och lättillgängliga rutiner och möjlighet till regelbunden övning, för med sig ett tryggare omhändertagande, säger Ylva Lundholm.

?Nu har de också verktyg som gör att de kan ta hand om patienter på ett bättre och säkrare sätt. Även patientflödet och arbetet tillsammans med övriga professioner fungerar bättre.

Utbildning av kolleger

  • Två heldagar med teori och praktiska övningar, där även A-HLR, immobilisering och gipsning av radiusfraktur ingår.


Kvällstjänst

  • Två sjuksköterskor och en ambulans med besättning i tjänst.
  • En läkare har beredskap i hemmet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida