Kvinnomisshandel

Lär dig att känna igen en kvinnomisshandlare

10 augusti 1998

Författare Margreth Eklund-Moroney och Robert Reuterskiöld
Titel Sista slaget
47 sidor
Cirkapris 60 kronor
Förlag Profuturo Utbildning1998.
ISBN 91-6306-629-7

Han är charmig och omtänksam. Han uppvaktar dig och vill veta allt om dig. Han skjutsar dig ofta när du ska någonstans. En riktig gentleman – eller en kvinnomisshandlare i vardande.

Varje år blir 30-40 kvinnor misshandlade till döds i Sverige, av sina egna män. Hur många som blir mer eller mindre svårt misshandlade vet ingen säkert, mer än att de kan räknas i tusental.

Män har nästan alltid kunnat bestämma över kvinnor. I Sverige hade mannen rätt att aga sin hustru fram till 1864. Först 1965 blev det ett brott att våldta sin hustru – och då efter Medicinalstyrelsens motstånd. Inte förrän 1982 blev hustru-misshandel ett brott som föll under allmänt åtal. Tidigare måste kvinnan anmäla mannen om han skulle kunna åtalas.

Trots allt har utvecklingen gått framåt. Men det finns fortfarande män som vill ha total kontroll över den kvinna de lever tillsammans med. Tyvärr fastnar många kvinnor i ett sådant förhållande, trots att det mönster en blivande kvinnomisshandlare följer nästan alltid är detsamma. I ”Sista slaget” beskriver författarna hur det mönstret ser ut och kommer med råd om hur man bör agera, som den kvinna det handlar om eller som hennes rådgivare.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida