Lagom ansvar bäst enligt ny undersökning

Vad är det som gör att du är frisk och orkar gå till arbetet varje dag? 936 personer har svarat att det är balans, både mellan ansvar och befogenheter och mellan arbete och fritid. Och arbetstrivsel.

Att vardagen fungerar är en viktig förutsättning för välmående på jobbet. Oro för vad som händer inom barnomsorg och äldrevård, samt osäkerheten i de kollektiva färdmedlen stressar många. Framför allt kvinnor.

– Man vill slippa oroa sig för att ens barn blir mobbat eller ens gamla föräldrar inte blir omhändertagna, sa projektledaren Birgitta Söderlund under ett presseminarium där Prevent presenterade projektet Friskfaktorer i arbetslivet.

En av de sju forskare som medverkar i boken med samma namn är Maggie Miller, doktor i medicin och biokemi.

Auktoritet efterfrågas

– Människan har överlevt tack vare sin förmåga att kunna förutse faror, och i miljöer där vi inte mår bra skickar hjärnan signalen ?spela död? till kroppen, berättade hon.

Denna skyddsmekanism kombinerad med begränsade valmöjligheter, som att inte kunna byta arbete, kan lätt resultera i vad som kallas utbrändhet. När Tomas Brytting, docent i företagsekonomi och även han medförfattare, har frågat människor om vad de saknar mest på sina arbeten visar det sig, lite förvånande, att det är auktoritet.

– Man saknar någon som tar ansvar, tar i surdegar och som träder fram för gruppen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida