Lämnar privat vårdcentral efter utebliven lönesatsning
Hittills har två besvikna sjuksköterskor sagt upp sig från privata Achima Care i Eskilstuna. Det kan bli fler.
– Klart man blir djupt besviken då ledningen går bakom ryggen på oss. Alla har funderat på att sluta, men det bästa vore om vi kunde komma överens, hitta en bra lösning, säger Eva-Maria Herweg Racutanu, Vårdförbundets förtroendevalda på den privata vårdcentralen Achima Care i Eskilstunal.
Ingen informerade
Som Vårdfokus berättade i måndags fick sjuksköterskorna på den privata vårdcentralen aldrig sin del av de extra 6,8 miljoner kronor som Sörmlandstinget öronmärkte för sjuksköterskor i förra årets löneöversyn.
Att satsningen gjordes fick sjuksköterskorna på Achima Care reda på av en slump, då en av distriktssköterskorna träffade kolleger från andra arbetsplatser.
– Den informationen borde vi ha fått av verksamhetschefen. Läkarna fick reda på i maj att det hade kommit extrapengar fast de förstod inte att det var pengar till oss, säger Eva-Maria Herweg Racutanu.
Vill inte favorisera
På ett möte i fredags fick sjuksköterskorna veta att pengarna lagts ihop med resten av hälsovalspengarna från landstinget och ingår i 2013 års resultaträkning. Ledningen ville inte favorisera en yrkesgrupp före en annan utan ansåg att hela vårdcentralen skulle få del av pengarna. Enligt de privata vårdgivarnas jurister kan inte landstinget kräva att pengarna går till sjuksköterskelönerna.
Nu har två av vårdcentralens nio sjuksköterskor sagt upp sig.
– Det känns som att vi inte kommer längre. Jag sade vad jag tyckte till vår vd, Stefan Johansson, på mötet. Achima bryr sig inte om syftet med pengarna. Tanken var ju att höja statusen för sjuksköterskor i Sörmland och öka intresset för att söka sig hit, säger den ena av de två som sagt upp sig.
Pengarna från landstinget skulle ha inneburit 1 500 kronor i påslag för grundutbildade sjuksköterskor och 1 900 för specialistutbildade.
Pengarna finns kvar
– Vårdcentralen fick extrapengar i förhållande till antal inrapporterade sjuksköterskor och deras kompetens. Men vi får inga pengar, det är bedrövligt, flera av mina kolleger säger att de söker sig bort, säger sjuksköterskan.
Sjuksköterskorna har kallat verksamhetschefen till sitt tisdagsmöte den 11 februari.
– Då ska vi försöka komma överens. Vi har fått veta att pengarna finns på ett konto och jag ger mig inte, det är vi sjuksköterskor som är spindeln i nätet på vårdcentralen. Informationen från ledningen måste bli bättre, med schemalagda möten. Men det är synd att de två har sagt upp sig, säger Eva-Maria Herweg Racutanu.