Länsstyrelsen kritisk mot särskilt boende i Kalmar
Länsstyrelsen i Kalmar kritiserar personalbemanningen på det särskilda boendet Bärnstenen i Kalmar. Den poängterar att de boende måste få tillgång till vård och omsorg hela dygnet.
Kritiken gäller det särskilda boendet Bärnstenen i Kalmar. I våras anmälde den dåvarande patientansvariga sjuksköterskan förhållandena till länsstyrelsen. I sin anmälan pekade hon bland annat på ett 50-tal avvikelserapporter från hösten 2005 till våren 2006. Framför allt gällde det medicinhanteringen, men sjuksköterskan menade också att det fanns fall på gränsen till vanvård och att de boende inte alltid fick den omsorg de hade rätt till.
Länsstyrelsen gjorde sitt tillsynsbesök på Bärnstenen i början av september. Bland de som då intervjuades fanns den nuvarande enhetschefen och den medicinskt ansvariga sjuksköterskan.
Måste ha tid för pratstunder
I sin bedömning säger länsstyrelsen att det enligt socialtjänstlagen bara finns boendeformen särskilt boende och underkänner därmed påståendet från enhetschefen om att det inte är ”ett vanligt särskilt boende” utan ett serviceboende. Därför, poängterar länsstyrelsen, är det viktigt ”att man organiserar arbetet utifrån att många av de boende har ett omfattande behov av omsorg, vård och stöd. Personalen måste röra sig i huset under dygnets alla timmar och finnas till även för aktiviteter, pratstunder och andra informella kontakter”.
Länsstyrelsen säger också att det måste finnas planerad tid för alla de behov som de boende har. ”Det är inte acceptabelt att det inte finns personaltid för att svara på larm och sjukvårdsuppgifter eftersom både behovet och uppgifterna faktiskt finns hos de boende på Bärnstenen”.
Frågetecken kring vårdkvaliteten
Efter att ha konstaterat att förbättringar genomförts eller är beslutade kritiserar länsstyrelsen ändå att ”personalbemanningen inte omfattar alla vård- och omsorgsuppgifter, vilket riskerar kvaliteten i verksamheten”.
Dessutom påtalas vikten av ”att verksamheten organiseras så att alla boende garanteras en god omsorg och vård under hela dygnet och att beviljade insatser verkställs”. Samt att det är viktigt att alla boende som önskar, dagligen får möjlighet att delta i sociala aktiviteter.
Länsstyrelsen kommer att följa upp kommunens åtgärder.
Bra beslut, enligt Vårdförbundet
Ann-Sofie Togner, Vårdförbundets ordförande i Kalmar, tycker att länsstyrelsens beslut är bra.
– Framför allt visar det att den patientansvariga sjuksköterskans anmälan var riktig. Nu hoppas jag att fler i samma situation inte är rädda för att också anmäla brister, säger hon.