Låste sig vid din bedömning

Sjuksköterskan hade bestämt sig för att kvinnan hade svår magsjuka och negligerade hennes önskan att få komma till sjukhus för kontroll.

Då den 35-åriga kvinnan ringde sjukvårdsupplysningen hade hon haft feber, yrsel och huvudvärk i ett par dagar. Hon hade ont ovanför naveln och kräktes en gång i timmen. Sjuksköterskan tolkade besvären som magsjuka med vätskebrist och rådde kvinnan att koka vätskeersättning och ta Alvedon i stolpillerform.

Dagen därpå ringde kvinnan på nytt. Nu hade hon dessutom fått diarré. Hon undrade om det kanske var salmonella eftersom hon hade varit i Senegal två veckor tidigare och bad att få komma till sjukhus. Även denna sjuksköterska ansåg att det rörde sig om magsjuka.

En dag senare ringde 35-åringen återigen och fick prata med en tredje sjuksköterska. Han kontaktade läkare som bedömde att kvinnan snarast behövde behandling. Eftersom patienten var i för dåligt skick för att kunna ta sig till jourcentralen skulle hon hämtas med sjuktransport. Personalen i den kallade på ambulans eftersom kvinnan hade låg puls och svimmade, men då den anlände fick 35-åringen hjärtstillestånd. Hon avled på sjukhuset strax efter att hon hade kommit dit.

Obduktionen visade dubbelsidig lunginflammation och bakterier i blodet. Kvinnans syster anmälde de tre sjuksköterskorna till Ansvarsnämnden, som gav sjuksköterska nummer två en varning. Hon skrev till nämnden att kvinnan hade känt sig mycket sjuk och velat komma till sjukhus men att hon hade tolkat problemen som en mycket svår magsjuka och hade gett råd enligt sjukvårdsupplysningens beslutsstöd.

Som egenvårdsrådande sjuksköterska anser hon inte att hon borde ha kunnat ställa kvinnans diagnos. Dessutom förstår hon inte varför inte den person hon hörde i bakgrunden under samtalet ringde 112.

Ansvarsnämnden skriver i sitt beslut att det under det andra samtalet till sjukvårdsupplysningen framgick att kvinnan hade varit utomlands, hade fått diarréer, inte fått behålla någon mat på åtta dagar, var yr och hade mycket ont i huvud, mage och alla leder. Hennes önskan att åka till sjukhus för kontroll svarade inte sjuksköterskan på, konstaterar nämnden, som anser att hon borde ha reagerat på besvären och sett till att patienten snarast fick kontakt med en läkare (HSAN 2008/2136:A5).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida