Lätt att få med vården

Det har inte varit svårt att få genomföra studierna, även om några enheter har sagt nej. Redan upparbetade kontaktvägar mellan kommuner, sjukhus och högskolan gör att det har gått förvånansvärt bra, säger Christina Lindholm.

För att genomföra forskningsprojekt på det här sättet krävs en fungerande organisation. Högskolan har använt sig av de mötesplatser och kommunikationsvägar för sjukhusledningar, medicinskt ansvariga sjuksköterskor och kliniska adjunkter som redan finns i sydöstra Skåne och det har gått bra, berättar Christina Lindholm, professor i klinisk omvårdnad vid högskolan i Kristianstad.

Att man inte har stött på några stora hinder tror hon beror på att vården också har mycket att vinna på projektet.

– De får en kvalitetsrevision i princip gratis. Förutom att det görs en stor sammanställning av resultatet får också varje enskild enhet tillbaka sina egna resultat, som man kan använda för att se över sina rutiner och till exempel byta till tryckavlastande madrasser.

Men visst finns det enheter som har tackat nej till att delta, kanske av rädsla för att exempel på vanvård ska avslöjas. Men det behöver de inte vara oroliga för. Resultaten redovisas inte på det sättet. Det är bara de själva som får tillbaka sina egna resultat.

– Egentligen tycker jag att det är fel att inte vara öppen med alla resultat. På enheter med väldigt sjuka patienter kan trycksår vara vanligare och då kanske personalen där behöver mer utbildning. Men det viktigaste är att få i gång en diskussion och att man vågar rannsaka sig, se vilka brister som finns och gör något åt det, säger Christina Lindholm.

Om någon enhet lyfts fram särskilt i den stora rapporten, är det för att man just där arbetar med att förebygga trycksår på ett systematiskt sätt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida