Röntgen

Liv kan räddas när rörlig röntgenkamera kapar tid

Liv kan räddas när rörlig röntgenkamera kapar tid
Vårdpersonal övade intensivt innan traumarummet invigdes i slutet av maj. Foto: Håkan Risberg

Universitetssjukhuset i Örebro har fått ett nytt hög­teknologiskt traumarum med en rörlig skiktröntgen. Röntgensjuksköterskan Sofi Brunner Gustavsson kan tillsammans med sina kollegor korta under­sökningstiden markant och rädda fler liv.

I maj i år invigde universitetssjukhuset i Örebro en ny akutröntgenavdelning. Eftersom den ligger vägg i vägg med akuten sparas många minuter på kortare transporter, vilket bäddar för att fler svårt sjuka patienter ska hinna undersökas före operation eller annan behandling.

På akutröntgen finns en helt ny maskinpark, där en rörlig datortomograf, DT, är kronan på verket. Tack vare sex meter långa skenor i golvet kan den förflyttas mellan ett vanligt röntgenrum och ett traumarum för svårt skadade patienter.

Snabba förberedelser

Röntgensjuksköterskan Sofi Brunner Gustavsson berättar att när sjukhuset larmas om att en svårt skadad patient är på ingång börjar traumateamet och röntgen genast förbereda sig.

– Vi avslutar eller avbryter den undersökning vi håller på med, beroende på hur akut det är. Vi förbereder med kontrastspruta, öppnar skjutdörrarna till traumarummet och rullar fram DT:n till öppningen, beredda att ta bilder så fort det behövs, säger hon.

Sofi Brunner Gustavsson är röntgensjuksköterska på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Privat

När patienten ankommer gör läkare och sjuksköterskor en första undersökning och ser till att stabilisera läget. Därefter ropar traumaledaren att det är dags för röntgen. De som kan går då ut ur rummet, men alla behandlingar som patienten behöver kan fortgå under hela röntgenundersökningen.

För röntgensjuksköterskorna är den största skillnaden att patienten läggs på ett fixerat operationsbord. I stället är det kameran som med hjälp av en knapptryckning och handkraft flyttas fram och tillbaka över patienten.

– Det gäller att vara uppmärksam på eventuella hinder både på golvet och uppe i taket. Om vi skulle köra på något måste vi börja om. Sedan jobbar vi precis som vanligt för att få så bra bilder som möjligt. Vi ser till att centrera patienten i kameran, om möjligt lyfter vi exempelvis armarna över huvudet för att slippa störningar när vi avbildar thorax.

Varje minut avgörande

Bilderna tas med hjälp av kontrastvätska, i både artär- och venfas. Eftersom protokollen som används vid trauman har renodlats och finslipats går hela undersökningen på bara några minuter. Bilderna visas i realtid på monitorer både inne på traumarummet och utanför.

Om patienten behöver opereras kopplas bordet loss från sin plint i traumarummet och körs vidare till operationssalen där det sätts fast. Inga fler lyft behövs alltså, vilket gör hela vårdförloppet mer effektivt.

– Redan under träningen lyckades vi kapa mycket tid. Vi hoppas på sikt kunna bli en halvtimme snabbare. Eftersom varje minut är avgörande tror och hoppas vi att många fler liv kommer att kunna räddas, säger Sofi Brunner Gustavsson.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida