Livmodern brast efter tidigare snitt
Den 31-åriga modern skulle föda sitt tredje barn. Plötsligt fick hon ont »på magen« och kejsarsnittades akut. Livmodern hade brustit i ärret efter ett tidigare kejsarsnitt.
Pojken som föddes drabbades av svår syrebrist. Han fick Apgarpoäng 1-2-2.
Modern anmälde bland andra förlossningsläkaren och barnmorskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hon ifrågasatte om inte förlossningsläkaren borde ha beslutat om katastrofsnitt redan mot bakgrund av de tecken som visade sig under förlossningen. Kunde inte snittet ha gjorts medan hon låg kvar i sängen?
Hon undrade om det var riktigt att låta henne prova att krysta, trots att fosterljuden var svaga. Hon hade en svullen kant på cervix. Barnmorskan tryckte på kanten under värkarna. Orsakade hennes åtgärd rupturen?
Modern ifrågasatte också lämpligheten med att ge värkstimulerande Syntocinon och epiduralbedövning mot bakgrund av det tidigare kejsarsnittet. Takten på Syntocinondroppet höjdes vid flera tillfällen men journalfördes inte. Efter ett avbrutet försök med sugklocka behandlades hon med Bricanyl. Hon misstänkte att denna behandling ledde till ökad blödning.
Samtliga anmälda har bestritt att de handlat felaktigt.
Barnmorskan erkänner att dokumentationen av Syntocinondroppets höjning var bristfällig. Hon förklarar detta med att hon först fyra och en halv timmar efter den dramatiska förlossningen fick tid att sätta sig ned och skriva journalanteckningar. Ansvarsnämnden anser att barnmorskan inte kan undgå kritik för den underlåtna dokumenteringen. Men felet bedöms som ringa och leder inte till disciplinpåföljd.
Någon kritik i övrigt ger inte Ansvarsnämnden. En ruptur är en extremt ovanlig komplikation. Det är inte en förstahandsdiagnos ens för en erfaren specialistläkare. Varken epiduralbedövning eller värkstimulering under utdrivningsskedet är kontraindicerat hos patienter som tidigare behandlats med kejsarsnitt. Bristningen utgjordes av en ruptur i det gamla ärret och kan inte ha orsakats av palpation av den svullna modermunskanten. Med facit i hand var Bricanyl sannolikt inte indicerat. Men Bricanyl gavs i mycket liten dos och påverkade sannolikt inte blödningsmängden, enligt nämnden.
Beslutet har vunnit laga kraft (HSAN 1591/01:b2).