Lönen sänks med 2 000 om nattprojekt avslutas

I dag får nattsjuksköterskor i Norrbotten 80 procents lön om de arbetar 64 procent. Om landstinget i Norrbotten gör verklighet av sitt förslag att avskaffa systemet minskar sjuksköterskornas lön med 2 000 kronor i månaden. Många är kritiska till förslaget, bland annat Vårdförbundet.

18 augusti 2006

Kvotsystemet startade som ett projekt på medicinenheten, hjärtintensiven, infektion och inom akutverksamheten på Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden. Syftet var att underlätta rekryteringen och att minska på dyr övertid.

Men nu vill landstinget avsluta projektet. Motiveringen är framför allt att man vill spara pengar.

Landstingets förslag har väckt starka reaktioner hos de berörda. I dag arbetar de elva nätter under en femveckorsperiod. Om förslaget skulle genomföras måste de arbeta ytterligare tre nätter för att få samma lön.

Lättare rekrytera och högre kvalitet

Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, Katarina Johansson, är också kritisk mot förslaget.

? Projektet har varit bra. Det har varit lättare att rekrytera, bemanningen har varit stabil och kvaliteteten på vården har höjts. Innan projektet startade var omsättningen hög och det förekom mycket dyr övertid eftersom många som arbetade dag tvingades fortsätta in på nattskiftet, säger hon.

Katarina Johansson tror inte att man kommer att tjäna några pengar om förslaget genomförs.

Risk för uppsägningar

? Nej, det kommer att bli svårare att få nattpersonal. Sjuksköterskorna kommer inte att orka med fler nätter och i stället kommer de att sluta. Vem kan försörja sig på en 64-procentslön?

Vårdfacket har förgäves försökt nå de ansvariga på landstinget. De har dock i samband med att förslaget las fram sagt att de inte tycker att projektet fungerat så bra som de hoppades, samt att målet är att få ut fler timmar av de anställda.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida